Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Erik Scherder onderzoekt: kloppen tegeltjeswijsheden?

Donderdag, 20.30 uur, NPO 2

Deel:

Professor Erik Scherder neemt in zijn nieuwe programma Erik Scherder onderzoekt (EO) oude tegeltjeswijsheden onder de loep. Want zijn er wel wetenschappelijke bewijzen voor die volkse waarheden? 

Op zijn kenmerkende, enthousiaste manier gaat professor Erik Scherder iedere maand op zoek naar de verrassende wetenschap achter alledaagse thema’s als eenzaamheid, geloven, lastige keuzes en vooroordelen. In de eerste aflevering van Erik Scherder onderzoekt gaat hij op zoek naar de wetenschap achter een oer-Hollandse gezegde: 'Gedeelde smart is halve smart.' Klopt dat wel?

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Gedeelde smart is halve smart Erik Scherder onderzoekt
In 'Erik Scherder onderzoekt' komen we hopelijk te weten of gedeelde smart inderdaad halve smart is. Credits: Willem Jan de Bruin .

De zoektocht van Erik Scherder leidt hem onder andere langs experimenten met ijswater, de teletijdmachine van het Instituut voor Beeld en Geluid en het hersenlab van een medisch centrum. Blijft de oude volkswijsheid tijdens zijn wetenschappelijke speurtocht overeind?

'Belang wetenschap voor dagelijks leven'

“Wetenschap wordt best vaak als iets abstracts gezien. Wat ik fascinerend vind, is dat ik nu kan laten zien hoe de toepassing van die wetenschap op zoveel fronten werkt in het alledaagse," zegt Erik Scherder. "Als het mij lukt om ook maar iemand te helpen in zijn alledaagse leven, is het wat mij betreft al helemaal gelukt!” 

Erik Scherder onderzoekt

Wat klopt er van oude tegeltjeswijsheden? Erik Scherder gaat op onderzoek uit. In de eerste aflevering van Erik Scherder onderzoekt wil hij weten wat er klopt van een oer-Hollands gezegde: 'Gedeelde smart is halve smart.' De andere tegeltjeswijsheden uit de reeks zijn: 'Kiezen doet verliezen', 'Onbekend maakt onbemind', 'Eerst zien dan geloven' en 'Eerlijk duurt het langst'.

Maandelijks vanaf donderdag 4 februari, 20.25 uur, NPO 2
(De volgende aflevering is op donderdag 4 maart.)


Beeld: Willem Jan de Bruin 

Kijk 'Erik Scherder onderzoekt' hier terug

--:--