Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Ernest Ouwejan stopte als predikant: 'Ik wens de kerk toe dat mensen er volkomen zichzelf kunnen zijn'

In het tv-programma Uitgepreekt komen predikanten aan het woord die hun vak niet meer kunnen uitoefenen. Ernest Ouwejan werd, op eigen initiatief, uit het ambt ontheven nadat hij steeds meer vastliep in de geloofsleer.

Deel:

Om de zoveel tijd verschijnen er in de media berichten over dominees die stilzwijgend of met het nodige tumult hun toga aan de wilgen hangen. Soms gaat hun vertrek gepaard met een schandaal dat breed wordt uitgemeten door regionale en landelijke media. Anderen vertrekken met stille trom en kiezen voor een leven in de luwte. De vaak welbespraakte predikanten zwijgen doorgaans zelf in alle toonaarden over hun carriereswitch. In het nieuwe EO-programma ‘Uitgepreekt’ gaat Margje Fikse in gesprek met predikanten die hun ambt niet meer kunnen uitoefenen.

Ernest Ouwejan (55) werd in 2004, op eigen initiatief, uit het ambt ontheven nadat hij steeds meer vastliep in de geloofsleer. Als hij een homostel niet mag trouwen en een samenwonend koppel moet vertellen dat ze eerst gescheiden moeten leven alvorens hij ze mag inzegenen, knapt er iets bij hem. Ernest kon niets meer met het geloofssysteem van rigide antwoorden. Inmiddels werkt hij als coach voor accountants.

Kijk de aflevering hier terug.

Dit is de mini-preek van Ernest Ouwejan:

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
--:--