Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Esther merkt 17 jaar later nog steeds de gevolgen van haar scheiding

‘Ik doe het liefst alles alleen en zo goed mogelijk’

Ruim 17 jaar geleden is Esther (50) gescheiden, maar de gevolgen zijn er nog steeds. “Als je lange tijd continu te horen krijgt dat je niet deugt, laat dat z’n sporen na. Ook merk ik gevolgen op financieel gebied. Ik kan m’n kinderen weinig extra’s toestoppen.” Ze vertelt welke invloed een scheiding jaren later nog op je kan hebben.

Deel:

De scheiding van Esther was niet zomaar een scheiding, maar een “gigantische vechtscheiding”. Ze vertelt: “Mijn ex heeft behoorlijk narcistische trekken. Zijn uitgangspunt was om zo snel en zo makkelijk mogelijk weg te komen op een manier waarop het hem zo weinig mogelijk tijd en moeite kostte. Zijn belang stond en staat op de eerste plek en dat werkt nu nog steeds door. Mijn oudste dochter werd onlangs 21 jaar en kreeg opeens ruim honderd euro minder alimentatie, terwijl wij er vanuit gingen dat m’n ex alimentatie zou blijven betalen tot haar studie klaar is. We gingen naar de advocaat, maar dit is niet officieel vastgelegd. We hebben dus geen poot om op te staan. Voor een student is het heel wat om ineens ruim honderd euro per maand te moeten missen. Daarnaast maakt het veel aan emoties en boosheid los. Het houdt allemaal niet op bij de scheiding, maar het verleden heeft nog steeds z’n invloed.”

Wat mag ik aan mezelf spenderen en wat niet?

Bijvoorbeeld op financieel gebied. “Door de scheiding zit ik krap bij kas en moet ik bewust met geld omgaan. M’n dochters kregen nooit merkkleding en we reisden altijd met het openbaar vervoer, omdat ik een auto niet kon betalen. Daar mopperden ze weleens op,” vertelt Esther. “Enerzijds leer je daarvan om goed met geld om te gaan. Anderzijds is het een last. Ik baal ervan dat ik de kinderen weinig extra’s toe kan stoppen. Ook zie ik leuke uitjes voorbijkomen, zoals Eva’s Vriendinnenweekend. Daar wil ik dan graag heen, maar m’n dochter heeft binnenkort een nieuwe laptop nodig. Dan moet ik kiezen, omdat ik niet wil dat mijn huidige man bijspringt daar waar haar eigen vader het af laat weten.”

Onzeker

De invloed van Esthers verleden maakt het haar nog eens extra moeilijk om te kiezen. “Mijn ex had een gat in z’n had en gaf overal geld aan uit. Daardoor werd ik extra spaarzaam en voorzichtig. Het is voor mij steeds weer zoeken naar waar ik de grens leg. Wat mag ik aan mezelf spenderen en wat niet?”, legt ze uit. “Door mijn eerste huwelijk werd ik ook erg onzeker. Jarenlang kreeg ik te horen dat ik niet deug en dat ik dingen beter had kunnen doen. Als ik soms aangaf dat ik het alleen niet redde en vroeg of hij me wilde helpen, werd ik afgesnauwd. Ik werkte maar twintig uur en moest volgens hem daarom in staat zijn om het huishouden en de zorg voor twee kleine kinderen alleen te doen.”

Pas vijftien jaar na de scheiding heb ik het idee dat ik er wat meer los van kom

Inmiddels is Esther al tien jaar getrouwd met haar huidige echtgenoot. “Ik betrap me er nog regelmatig op dat ik het liefst alles alleen én zo goed mogelijk doe om commentaar te vermijden. Dit is al lang niet meer van toepassing, want mijn huidige man is heel anders dan mijn ex. Hij is juist heel liefdevol. Maar het zit erin gebakken om altijd goed op te letten hoe ik iets zeg of doe,” vertelt ze. “Toch gaat het steeds beter. Ik werkte flink aan mezelf en kreeg er ook hulp bij. Sinds een jaar of twee, dus zo’n vijftien jaar na de scheiding, heb ik het idee dat ik er wat meer los van kom.”

Lijfspreuk

Ondanks de invloed van het verleden, is de scheiding het beste wat Esther is overkomen. “Als ik in dat huwelijk was gebleven, was er niets meer van mijzelf overgebleven. Nu krijg ik alle mogelijkheden om mezelf te ontplooien en juist die dingen te doen waar ik blij en gelukkig van wordt”, vertelt Esther. “Daarnaast verdiepte het mijn geloofsleven. Ik voel me gedragen en leerde erop vertrouwen dat er hoe dan ook een oplossing zou komen. Is het vandaag niet, dan morgen. En dat terwijl ik me erg druk kon maken over dingen. God is de grond onder mijn bestaan, ook al heb ik daar niet altijd zicht op. Mijn lijfspreuk is Filippenzen 4:4-7: ‘Laat de Heer uw vreugde blijven; ik zeg u nogmaals: wees altijd verheugd. Laat iedereen u kennen als vriendelijke mensen. De Heer is nabij. Wees over niets bezorgd, maar vraag God wat u nodig hebt en dank hem in al uw gebeden. Dan zal de vrede van God, die alle verstand te boven gaat, uw hart en gedachten in Christus Jezus bewaren.’”

Lees ook: Lia hielp Herolina door de moeilijke tijd na haar scheiding heen

Geschreven door

Corina Schipaanboord

--:--