Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Eva’s Grote Chocolademelk Test

Deze chocolademelk is het allerlekkerst

Chocolademelk is voor velen het favoriete winterdrankje om jezelf mee te verwennen. Met een flinke dot slagroom om het af te maken. De Eva-redactie testte 6 chocolademelk-merken met duidelijk een gezamenlijk favoriet.

Deel:

De jury bestaat uit vier redacteuren en onze vormgeefster. De liefde voor chocolademelk verschilt per jurylid. De een is er niet zo gek op, terwijl de ander het liefst haar dag begint met een goed gevulde mok met dit smakelijke chocoladegoedje. Weer een ander vindt het vooral gezellig op de bank met een kerstfilm erbij en een van de juryleden kan een vegan variant waarderen. Maar ondanks alle verschillende voorkeuren komt er duidelijk een favoriet uit de test.

Soya Choco van Alpro

“Dit smaakt naar vloeibare rijstwafel.” “Ja, of naar van die chocopops ontbijtgranen die je met melk eet.” “Je proeft wel echt Soya.” Zomaar een paar opmerkingen die worden gedeeld na het proeven van Alpro’s chocolademelk. “Je proeft niet duidelijk een chocolademelksmaak”, wordt ook benoemd. “Alhoewel de structuur van het drankje klopt”, voegt een ander daar nog aan toe. Als iedereen de smaak een cijfer heeft gegeven komen we uit op een gemiddelde van 6,6.

Cocio Classic

Dit merk pleziert de jury duidelijk minder. Alhoewel de smaak van chocolade wel meer te proeven is dan bij de chocolademelk van Alpro. “Deze chocolademelk mist de chocolade overvloed”, wordt er gezegd. En: “Ik proef heel sterk melk, daar ben ik geen fan van.”

Na deze opmerking wordt er even opgekeken. Uhm, het heet toch niet voor niets chocolade…MELK? Maar hey, smaken verschillen en dat is maar goed ook.
We komen op een 5,2 als eindcijfer. Een cijfer dat je op je schoolrapport liever ziet verdwijnen, maar waar je nog wel aan kunt werken.

Sam wil ook wat zeggen

Ondertussen ziet Sam, de kok van het EO-restaurant, ons druk bezig met het overgieten van chocolademelk in onze bekertjes. De chocoladevlekken die we daarbij maken op zijn schoongemaakte tafels negeert hij. Wel wil hij graag zijn mening kwijt. Kritisch bekijkt hij de verpakkingen en schuift ze één voor één weg. “Die niet, die niet, en die ook niet.” Soya vindt hij sowieso niet kunnen, want: slecht voor het milieu. Volgens hem is de chocolademelk van Tony’s het beste. Bedankt Sam, maar zo ver zijn we nog niet. Of we zijn mening dan wel meenemen in het artikel? Ja, zullen we doen. 

Oatly

Deze chocolademelk wint het qua geur. “Hm, ruikt naar marshmallows.” Een ander neemt een slokje en noemt het drankje “zalig” terwijl ze wegdroomt met een verliefde glimlach op haar gezicht. Ook zijn we het erover eens dat deze chocolademelk niet zo zwaar valt. Maar niet iedereen is enthousiast. Zo zou de chocolademelk te veel naar havermout smaken en is de nasmaak intens, meer dan bij de andere merken.

Oatly krijgt een 6,5. Wel moet erbij gezegd worden dat sommige juryleden heel enthousiast waren en andere helemaal niet. Dit is dus een chocolademelk waar de meningen over verschillen. Wil je een keer iets anders proberen en de geur van marshmellows opsnuiven terwijl je wegdroomt over unicorns en regenbogen? Dan is het wellicht een idee om deze uit te proberen.

Chocomel – de enige echte

Als je chocolademelk bestelt, dan verwacht je deze smaak. Dit is echt de klassieke chocolademelksmaak die gewaardeerd wordt door de jury. Wel valt de drank zwaar op de maag en moet je er niet te veel van drinken, anders word je misselijk. Ons eindoordeel? Een 7,5. Zou de slogan van chocolademelk kloppen en is dit de ‘enige echte’? Je komt er zo achter.

Melkan – halfvolle

We nippen, rochelen, laten de chocolademelk over onze tong rollen en proeven. Tja, bij deze chocolademelk is het heel simpel: de smaak is gewoon goed en ruikt ook nog eens lekker. Ook Melkan krijgt een 7,5. Wat een spanning!

Tony's Chocolonely Fairtrade chocolademelk

De laatste. Gek genoeg beginnen we het proeven een beetje zat te worden. Ietwat vermoeid beginnen we aan ons laatste bekertje. Even een stilte en dan: “Deze chocolademelk is alles wat je zoekt.” Er verschijnen gelukzalige gezichtsuitdrukkingen bij de jury. “Alsof er een gesmolten reep chocolade zo in dit pak gegoten is.” Er wordt zelfs een tien gegeven.

Eindoordeel

Terwijl we daar een beetje gelukkig staan te wezen, komt er toch nog een kritische opmerking, want deze chocolademelk valt wel zwaar. Ach, die zwaarte zet je na je zweefmomentje weer met je beide benen op de grond. Met als eindcijfer een 8,7 is de chocolademelk van Tony's Eva's favoriet.

Blijf je toch nog een beetje in de lucht hangen? Met deze mooie kerstwandelingen kun je heerlijk een frisse neus halen en ondertussen genieten van het kerstverhaal. En aan het einde jezelf trakteren op: chocolademelk!

Geschreven door

Judit van Dijk-Besters

--:--