Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Eva's handgeltest: smetteloos of smeerboel?

Voor als je niet te enthousiast bent over plakhanden

Tegenwoordig hoort een flesje handgel absoluut bij de handtas-essentials. Maar werken ze allemaal even goed? Redactiestagiaire Iris struinde de stad af naar leuke, lekkere én handige handgels voor Eva’s handgeltest.

Deel:

Waar moet ik op letten wanneer ik handgel koop?

Het belangrijkste van desinfecterende handgel is dat het – jawel – goed desinfecteert. Als er zeventig procent alcohol of meer in de gel zit, zit je goed. Gels die minder dan zeventig procent bevatten, hoeven echter niet per se slecht te zijn. Vaak zitten er in zo’n gel nog andere stoffen die zorgen voor een goede ontsmetting. Maar hoe weet je dat je de juiste handgel koopt? Handgels die goed in balans zijn qua werkende stoffen en dus goed werken als virusbestrijder, krijgen een zogenoemd N-nummer. Dat is zijn vijf tot zeven cijfers met daarachter een N. Wanneer er een N-nummer op de verpakking staat, weet je dus dat de gel een strenge keuring heeft doorstaan*.

De Test

De handgels staan op willekeurige volgorde.

Kruidvat Handgel Desinfect Ongeparfumeerd

Eva's handgeltest

€2,99 / 250 milliliter

Deze handgel heeft een N-nummer en is dus zeker weten goed. De gel is ongeparfumeerd en je ruikt dus vooral de ethanol (alcohol) die erin zit. De gel is vrij dik, maar smelt in je hand en is niet plakkerig. De fles heeft een handig pompje bovenop en is daardoor makkelijk in gebruik. Dit grotere formaat is goed geschikt om bijvoorbeeld bij je deur neer te zetten en je handen te ontsmetten wanneer je thuiskomt. Deze handgel is overigens ook te koop in kleine flesjes van vijftig milliliter. Superhandig voor in je handtas!

The Body Shop Hand Cleanse Gel Mango

€4,- / 60 milliliter

Eva's handgeltest

Deze handgel is honderd procent veganistisch en op basis van zeventig procent alcohol. De gel heeft een lekker mangogeurtje. Ik vond het vooral fijn dat het geurtje niet te sterk is, maar meer op de achtergrond lekker ruikt. Deze handgel is ook te koop met een kokosgeurtje. De kokosversie is een goed alternatief als je wat minder van de zoete mangogeur bent. Verder wordt de gel snel vloeibaar in je hand. Dit maakt het makkelijk om uit te smeren en je krijgt er geen plakhanden van. Ik vond het zelf vrij prijzig voor zo’n klein flesje, maar het is zeker een goede optie als je op zoek bent naar een vegan product.

Clean Hands Open Heart Hand Sanitizer Gel

De_handgeltest_-_Clean_Hands_Open_Heart_3

€19,- / 500 milliliter

Deze handgel is een bijzondere. De gel is onderdeel van het project Clean Hands Open Heart. De winst gaat regelrecht naar het vluchtelingenproject BecauseWeCarry op het Griekse eiland Lesbos. Naast dit geweldige doel is het product zelf echt super. Je krijgt een prachtige glazen fles van gerecycled glas. Op de fles staat een leuke tekst. Je kunt kiezen uit verschillende teksten. Op die van mij staat ‘Spread love, not germs’. De gel zelf is niet plakkerig en mijn handen voelden na gebruik lekker fris. Bij de grote fles krijg je ook een meeneemformaat-flesje dat je kunt vullen vanuit de grote fles. Bij beide flessen zit een handig pompje. De gel is op basis van vijfenzeventig procent alcohol en is geproduceerd in Nederland. Hij kost wat meer, maar dan heb je ook echt wat moois!

HAAN Hydrating Hand Sanitizer

De_handgeltest_HAAN_3

€5,95 / 30 milliliter

Dit is een spray in plaats van een gel, dus als je niet bepaald blij wordt van plakgel dan is dit een handig alternatief. Het is een grappig flesje, omdat het plat is in plaats van rond of ovaal. Het past dus bijvoorbeeld makkelijk in een zijvakje of jaszak zonder dat je een gekke bult ziet. Daarbij ziet het flesje er gezellig uit. Hij is beschikbaar in vijf verschillende kleurtjes en geurtjes. Ik had de ‘Sunset Fleur’. Als je houdt van een zoet bloemengeurtje, vind je deze vast fijn ruiken. De verpakking is volledig recyclebaar en sinds deze maand ook navulbaar. Daarbovenop wordt twintig procent van de opbrengst gedoneerd aan waterprojecten in Afrika. Het vergt even wat van je rekenkunsten, maar dan weet je dat dat de gel is gemaakt op basis van vijfenzestig procent alcohol. Verder kon ik geen N-nummer vinden op de verpakking, dus geen zekerheid dat deze spray echt goed desinfecteert.

Action: Betty’s Handgel Pear

eva_s_handgeltest_PEER

€0,79 / 50 milliliter

Dit schattige flesje heb ik in een impuls meegenomen van de Action. Bij het openen van de dop, ruik je meteen een heerlijke zoete perengeur. De gel zelf is lekker dun en dus makkelijk uit te smeren. Plus: je handen ruiken de rest van de dag lekker zoet. De geur is wel vrij sterk, dus als je niet van zoete geurtjes houdt, is deze niet aan te raden. Een andere reden om deze gel niet te kopen, is het feit dat er niet genoeg alcohol inzit om goed te desinfecteren. Op het flesje staat geen percentage, maar online kun je vinden dat er zestig procent alcohol in zit. Niet genoeg dus. Jammer!

* Bron: https://www.ctgb.nl/onderwerpen/coronavirus---desinfectie/vraag-en-antwoord/op-letten-bij-handdesinfectie

--:--