Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Evelyn moest strijden voor haar plek in deze wereld

'Alle goede relaties beginnen met kwetsbaarheid'

Relaties waren altijd ingewikkeld voor Evelyn Koelewijn (34). Geboren met Cerebrale Parese, een aandoening waarbij je moeilijker kunt bewegen en praten, hoorde ze regelmatig dat ze harder zou moeten strijden voor een plekje in deze wereld. Op haar 27ste, worstelend met depressie en de bijbehorende sombere periodes, hoorde ze de stem van God: ''Jij bent hier om te laten zien hoe mooi het is om puur te zijn.''

Deel:

Evelyn werd geboren in Bunschoten Spakenburg, waar ze als enig kind opgroeide in een liefdevol gezin. Maar vanwege haar beperking was ze de eerste jaren van haar leven vaak in het revalidatiecentrum te vinden. Daar leerde ze lopen en praten. Maar toen ze eenmaal op de basisschool zat, begon het pesten. “Ik hoorde er nooit bij. Kinderen vonden me raar en ik was anders. Ze maakte grappen over mijn stem en over hoe ik liep. Ik verstopte mezelf, alleen maar in de hoop er bij te kunnen horen. Alleen dat gebeurde niet.”

Ik verstopte mezelf, alleen maar in de hoop er bij te kunnen horen

Bevrijdend

Evelyn werd voor het eerst geaccepteerd op de CHE, waar ze de studie SPH (Social Work) volgde. “Mijn beperking was daar eindelijk geen gespreksonderwerp meer. Ik begon weer te dromen over de toekomst. Ik leerde over de kracht van relaties en hoe het is om de echte verbinding te ervaren met anderen, en hoe je je eigen kwetsbaarheid kan inzetten om er ook voor anderen te zijn. Mijn relaties zijn veel meer open dan vroeger, omdat ik toen nooit mijzelf durfde te zijn. Ik heb dat echt moeten leren: het gevoel dat ik mijn eigen leven weer in handen heb en geen slachtoffer ben van wat me overkomt, is zo bevrijdend.”

Durven

Het vertrouwen dat Evelyn ook een eigen bijdrage kon leveren aan de wereld, groeide met de dag. Nu werkt ze als schrijver, coach en spreker, iets waar ze vroeger nooit had gedacht haar werk van te maken. “Ik merk dat kwetsbaarheid aanstekelijk werkt. Door mezelf niet mooier voor te doen dan ik ben, geef ik de ander toestemming om zichzelf ook te laten zien. Die echte verbinding is voor mij het mooiste wat er is. Ik denk dat mensen gemaakt zijn voor het hebben van relaties. Als coach kun je alleen openheid verwachten van je klanten, als je dat zelf ook bent. Hen inspireren om stappen te zetten naar het leven waar zij voor bestemd zijn, doe ik door open te zijn over mijn eigen imperfecties. Waardoor zij weer de rust voelen om een echte verbinding met mij aan te gaan en zichzelf durven te laten zien.”

Val ik weleens op mijn gezicht? Ja, natuurlijk

Vallen en opstaan

Evelyn legde een hele reis af om te komen waar ze nu is. Dat ging met vallen en opstaan, vertelt ze. Een van de meest toonaangevende momenten in dit proces was in 2013, toen ze naar een lezing ging over kwetsbaarheid. “Aan het eind van de avond vroeg de spreker of iemand nog iets wilde delen met het hele publiek. Ik had altijd een vreselijke hekel gehad aan mijn eigen stem. Ik kon er echt niet naar luisteren, ook omdat ik er in mijn jeugd zo mee gepest ben. Ik was die avond ook nog verkouden, dus ik had het gevoel dat ik helemaal onverstaanbaar zou zijn.”

Eyeopener

“Maar ik had zo sterk het gevoel dat mensen mijn verhaal moesten horen, dat ik opstond en mijn hand opstak, midden in de zaal. Ik deelde toen mijn favoriete quote van Maja Angelou: “If you always try to be normal, you never know how amazing you can be.” Ik kreeg toen applaus en ik zag mensen met tranen in hun ogen. Dat was voor mij een eyeopener: met mensen in contact komen en goede relaties onderhouden, alles begint voor mij met je kwetsbaar op kunnen stellen. Val ik weleens op mijn gezicht? Ja. Maar dat weerhoudt mij niet van het delen van mijn verhaal en mensen helpen alles uit hun eigen talenten te halen.”

Over Evelyn:
Evelyn Koelewijn richtte in 2015 haar eigen bedrijf op: Onbeperkt Puur. Momenteel is ze werkzaam als schrijver, coach en spreker.

Lees ook: Schaamte in een wereld waarin kwetsbaarheid in is

Tekst: Annelisa van Beek
Foto: Renee Seuren van Studio Renee

--:--