
Film Délicieux: typische culinaire cinema
Filmblog van Rick de Gier
24 juni 2022 · 09:04| Leestijd:3 min
Update: 15 november 2024 · 08:10
Voor een tijdschrift schreef ik ooit een artikel over culinaire cinema, oftewel films waarin lekker eten en drinken centraal staan. Zelf vind ik dat niet het allerspannendste thema dat ik ooit behandelde, maar ik kreeg zelden zo veel reacties op een stuk. Kijken naar voedsel is kennelijk een heel geliefde bezigheid – zie ook het succes van allerhande kookprogramma’s en foodblogs.
Wat typeert een geslaagde culinaire film? Allereerst moeten de gerechten die centraal staan natuurlijk smakelijk in beeld worden gebracht. Daarnaast heeft het voedsel steevast een dramatische functie: het brengt personages bij elkaar of leert ze een belangrijke levensles. Denk maar aan de Deense klassieker Babette’s Feast, waarin een strenge gemeenschap leert genieten, en aan feelgoodfavorieten als Chocolat, Ratatouille, The Lunchbox en The Hundred-Foot Journey.
Op staande voet ontslagen
Ook het nieuwe Franse drama Délicieux voldoet keurig aan de eisen van het genre. Het verhaal speelt zich af in 1789, aan de vooravond van de Franse Revolutie. De wat norse topkok Pierre Manceron werkt aan het hof van een decadente graaf, maar wordt op staande voet ontslagen nadat hij diens gasten een experimenteel hapje voorschotelt. Verslagen trekt Manceron naar het platteland, waar hij zonder plezier een bescheiden herberg gaat beheren. Dan arriveert op een dag een mysterieuze dame, die voor hem gaat werken en hem inspireert de zaken weer wat ambitieuzer aan te pakken.
Obscene rijkdom
Délicieux wordt omschreven als een film over het ontstaan van het eerste moderne restaurant, maar voert voor zover ik kan nagaan geen historische personages op. Wel is het tijdsbeeld interessant: het gewone volk is klaar met de obscene rijkdom van de adel en eist het recht op om ook van wat luxe te genieten. Een sympathiek gegeven dat al even sympathiek is uitgewerkt, zij het niet al te diepgaand. Typische culinaire cinema dus: geen haute cuisine, wel een licht en smakelijk maaltje. Ideaal als opwarmer voor een restaurantbezoek.
Trailer:
De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.
Meest gelezen
- Liefde op de EO-Jongerendag van 1977 – en nu nog steeds bij elkaar: ‘Het begon op de tribune'
Interview
Liefde op de EO-Jongerendag van 1977 – en nu nog steeds bij elkaar: ‘Het begon op de tribune'
- ‘Rail Away’ stopt, maar eerst start nog een nieuw seizoen mét jubileumaflevering
Kijktip & interview
‘Rail Away’ stopt, maar eerst start nog een nieuw seizoen mét jubileumaflevering
- EO moet bezuinigen op programmering en organisatiekosten
EO moet bezuinigen op programmering en organisatiekosten
Lees ook
- Hoe het verhaal van de verlosser Mozes vooruitwijst naar dat van de verlosser Jezus
Visie op de Bijbel
Hoe het verhaal van de verlosser Mozes vooruitwijst naar dat van de verlosser Jezus
- In deze donkere adventstijd belooft God ons een Lichte toekomst. Hoe deel jij dit licht?
Visie op de Bijbel
In deze donkere adventstijd belooft God ons een Lichte toekomst. Hoe deel jij dit licht?
- Lida verrast duizenden onbekenden met kaartjes: 'Soms is onverwachte post precies wat iemand nodig heeft'
Inspiratie
Lida verrast duizenden onbekenden met kaartjes: 'Soms is onverwachte post precies wat iemand nodig heeft'







