Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Filmrecensie: The Boy Who Harnessed the Wind

Hartverwarmend Afrikaans drama

Deel:

Verrassend feitje: Hollywood is niet de grootste filmindustrie ter wereld, maar de op twee na grootste. Op nummer één staat het Indiase Bollywood, en daarna komt het Nigeriaanse Nollywood. In deze laatste industrie worden voor budgetten van gemiddeld tienduizend dollar aan de lopende band melodrama’s en actiefilms geproduceerd en direct op dvd gezet, voor distributie in heel Afrika. Buiten het continent worden Nollywoodfilms zelden vertoond, en dat is ook wel voorstelbaar: naar westerse maatstaven doen ze nogal amateuristisch aan.

Toch is het jammer dat we hier nooit eens een Afrikaanse film kunnen zien. Hooguit is er af en toe een Hollywoodfilm waarin een westerse held in Afrika belandt – denk aan Out of Africa, Blood Diamond of The Constant Gardener.

Alleen al om deze reden is The Boy Who Harnessed the Wind de moeite van het bekijken waard. Deze nieuwe Netflix-film is weliswaar met Brits geld geproduceerd, maar speelt zich volledig af in Afrika, met alleen maar donkere personages, die (naast Engels) lokale talen spreken.

The Boy Who Harnessed the Wind is het regiedebuut van de Nigeriaans-Britse acteur Chiwetel Ejiofor (bekend als hoofdrolspeler van de film 12 Years a Slave) en is gebaseerd op de gelijknamige, autobiografische roman van William Kamkwamba. Het verhaal – waargebeurd dus – speelt zich af in een arm dorp in Malawi, waar wegens aanhoudende droogte een ernstig voedseltekort heerst. De 13-jarige William heeft een plan om een irrigatiesysteem te bouwen, maar loopt daarbij tegen allerlei problemen aan. Zo weigert zijn eigen vader (gespeeld door regisseur Ejiofor) hem serieus te nemen.

Het verhaal is relatief eenvoudig, maar daarmee niet minder aangrijpend. Ejiofor vertelt heel rustig, zonder opsmuk of opgeklopt sentiment, zodat de acteurs alle ruimte krijgen om hun innemende personages neer te zetten. Het slot wordt al min of meer verklapt in de titel, maar is evengoed hartverwarmend. Nu maar hopen dat de film een succes wordt, zodat we in de toekomst wat vaker kunnen genieten van een Afrikaanse kwaliteitsfilm.

The Boy Who Harnessed the Wind

Van en met Chiwetel Ejiofor. Ook met Maxwell Simba en Aïssa Maïga. Nu te zien op Netflix.

Filmjournalist Rick de Gier bespreekt wekelijks nieuwe films in Visie, en op donderdagavond in Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1.

Geschreven door

Rick de Gier

--:--