Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Firma Erfgoed: Aldith Hunkar duikt in ons erfgoed

‘De Nederlandse tradities zijn een smeltkroes van culturen’

De Twentse krentenwegge, kleurrijke schilderijen van Hans Truijen en Limburgse kapellen - het zijn allemaal facetten van onze geschiedenis. In een nieuw seizoen van Firma Erfgoed duikt presentator Aldith Hunkar in de verhalen achter het cultureel en religieus erfgoed van de Lage Landen. “Er valt nog zo veel te ontdekken in Nederland.”

Deel:

Eén ding kan Aldith alvast verklappen: het nieuwe seizoen van het EO-programma Firma Erfgoed laat vooral zien hoe de Nederlandse cultuur gevormd is door invloeden uit andere landen. “We denken vaak dat er eerst een Nederlandse cultuur was en dat er daarna van alles bij kwam, maar dat is niet zo. De Nederlandse cultuur werd door de eeuwen heen heel erg bepaald door invloeden van buitenaf.”

Zo veel liefde en passie

Erfgoed2

In de eerste aflevering reist Aldith naar Twente. Daar gaat ze onder andere naar de synagoge in Enschede, volgens haar een “architecturaal hoogstandje”. Maar ook kleinere verhalen zijn haar bijgebleven, zoals het bezoek aan een bakker die de traditionele Twentse krentenwegge bakt. “Allereerst vind ik dat brood heel erg lekker. Maar het is vooral mooi om te zien dat de bakkerij al drie generaties bestaat en dat de krentenwegge hoogstwaarschijnlijk officieel materieel erfgoed wordt. Als ik naar zo’n bakkerij kijk, waarin met zo veel liefde en passie krentenbrood gebakken wordt, zie ik de ruggengraat van Nederland. Het zijn mensen die met hun hart en ziel ergens mee bezig zijn.”

Wild en ongedisciplineerd

De Sint-Catharinakapel in het Limburgse Lemiers is een andere favoriet van Aldith. Vanbuiten lijkt het gebouw niet meer dan een oude, grijze kapel, maar eenmaal binnen vertellen de Cobra-achtige wandschilderingen van Hans Truijen in felle kleuren het scheppingsverhaal. “Dat vond ik echt beeldschoon. Het contrast met de buitenkant is zo groot. Ik houd heel erg van kleurrijke kunst, en de binnenkant van de kapel is daar helemaal mee beschilderd. Het is wild, bijna ongedisciplineerd en het vertelt heel veel verhalen door elkaar heen. Ik ben helemaal geen kenner van kunst, maar het doet wat met me.”

Het erfgoed in Nederland is zoveel rijker dan ik dacht

Smeltkroes van culturen

“Wat mij iedere keer treft – overal waar we komen –, is dat mensen met zo veel passie praten over hun stukje Nederland.” Aldiths stem klinkt opgewekt: “Ons erfgoed is zoveel rijker dan ik dacht. Juist in de kleine dingen kun je zien wie wij Nederlanders zijn. Het is goed om te weten dat de Nederlandse tradities een smeltkroes zijn van culturen, religies en stukjes geschiedenis. Door de serie ben ik echt anders naar ons land gaan kijken. Ik zie nu veel meer verbanden tussen verhalen uit de geschiedenis.”

Geen kerkganger

Firma_Erfgoed1

Tijdens de opnames sprak Aldith ook verschillende mensen over het religieus erfgoed van Nederland. Ze noemt zichzelf geen kerkganger, maar zegt wel te geloven in spiritualiteit. “Er zijn zo veel mensen op de wereld die geloven, daar moet enige kern van echtheid in zitten. Ik heb zelf een internationale achtergrond en ik heb op verschillende continenten gewoond; ik kan niet zeggen dat één religie de waarheid is. De verhalen over het religieus erfgoed versterken mijn idee dat de mens een spiritueel wezen is, op zoek naar zijn eigen plek in het geheel.”

Aldith sluit af met een boodschap voor de kijkers: “Kijk beter om je heen en zie hoe rijk Nederland is, waar onze cultuur vandaan komt, en hoe het ons maakt tot wie we zijn. Ik denk dat dit veel onenigheid voorkomt.”

Firma Erfgoed

Vanaf 12 juni, iedere zondag, 17.45 uur, NPO 2

--:--