Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Bestolen fotograaf Ruben Timman heeft een mooie boodschap voor de dader

'Ik vergeef snel'

Fotograaf Ruben Timman, bekend van zijn eerlijke portretten en oprichter van Museum of Humanity is bestolen. Gisteren is een aanhanger met daarin 35 werken gestolen.

Deel:

Fotograaf Ruben Timman plaatste een noodkreet op de Instagrampagina van Museum of Humanity. Zijn aanhanger is afgelopen weekend gestolen op het Hembrugterrein in Zaandam. Met daarin 35 werken – waaronder een portret van Kofi Annan – bestemd voor een expositie die eind mei in Duitsland geopend wordt. De fotograaf roept mensen op het bericht te delen en uit te kijken naar de aanhanger.

Meesterwerken uit een gebroken wereld

Een dag later is Ruben nog niet van de schrik bekomen: “Terwijl ik naar huis fiets, komen de emoties”, schrijft hij. “Boosheid, verdriet en wanhoop. Hierna moet ik denken aan de mensen die de aanhanger straks gaan openen. Geen idee wie het zijn, maar er komt een moment dat ze de deur openbreken. Dan staan ze oog in oog met 35 prachtige mensen. Mensen die van alles hebben meegemaakt, van pijn en verdriet tot vreugde en geluk. Ik noem het meesterwerken uit een gebroken wereld.”

Ruben hoopt dat deze confrontatie een keerpunt is. “Wat zou het mooi zijn als deze mensen ontdekken dat zij zelf ook meesterwerken zijn en ertoe doen. Dit zou mij alles waard zijn.

Want als een mens van zichzelf gaat houden, lukt het beter van de ander te houden. Als je eenmaal je ogen opent voor die ander zie je schoonheid en waarde, en als je dat kunt zien dan wordt de wereld een stukje mooier.”

Ik ben niet haatdragend en vergeef snel

Vervolgens richt hij zich tot de dader(s): "Mooi mens, wees gerust, ik ben niet haatdragend en vergeef snel. Ik zou het zelfs een eer vinden als ik je – na een welgemeend excuus – mag portretteren. Want ook jij verdient een plek in het Museum of Humanity. Maar als dat te ingewikkeld is: neem de tijd, zorg goed voor jezelf, praat erover en blijf er vooral niet mee rondlopen. Volgens mij een mooi begin van het proces, van gebroken naar heel. Ik ben in ieder geval hoopvol en optimistisch, zeker in deze roerige tijd."

Meer slecht nieuws

Helaas heeft de verzekeraar inmiddels laten weten dat de schade niet gedekt is. Een strop van minimaal € 15.000,-. Ruben hoopt op een wonder, maar vraagt ook om hulp. Het kenteken van de aanhanger is: 50-WR-ZT, heb jij iets gezien, laat het dan weten. Ook praktische hulp voor de expositie in Duitsland is welkom, mail naar: info@museumofhumanity.nl.

Ruben portretteerde voor ons jaarthema 'Ik ben...' 7 prachtige vrouwen. Bekijk deze portretten of de campagnefilm, die is opgenomen in het Museum of Humanity.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Geschreven door

Annemarie Kok-van Twillert

--:--