Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Franca Treur: ‘Het nu-of-nooit-gevoel is relatief nieuw voor me’

Schrijfster Franca Treur liet het geloof in een leven na dit leven los, maar dat betekent wel dat het allemaal nu moet gebeuren. En dat geeft druk. Daarover praat ze met theoloog Kees van Ekris in een nieuwe aflevering van podcast ‘Dit Dus!’.

Deel:

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Schrijfster Franca Treur is bekend van haar debuutroman Dorsvloer vol Confetti waarin ze autobiografisch schrijft over het leven in een Zeeuwse orthodox-christelijke boerengemeenschap. Franca groeide op in de reformatorische hoek van de kerk. De daar gangbare gedachten dat je niet goed genoeg bent als mens en dat je aan je bekering niet zoveel kunt bijdragen, stempelden haar leven.

In haar studententijd nam Franca afscheid van het geloof. In het gesprek met host Rosa Douma en theoloog Kees van Ekris licht ze toe waarom én vertelt ze hoe ze nu kijkt naar haar opvoeding, naar de kerk en het geloof. 

In 2006 debuteerde Franca als schrijfster met het prijswinnende essay ‘Maak iets van je leven! Maar wat?’ Dat essay begint zo:
'Er is niemand die iets van me wil. Niemand die erop staat dat ik bovengemiddeld presteer. Ik leef in een democratie waarin ik door niemand word onderdrukt. God noch meester verbiedt mij mijn leven te verkloten. Toch voel ik een alleen maar toenemende druk om iets briljants voor elkaar te krijgen, een bijdrage aan de wereld te leveren, een perfecte relatie te hebben, niet te mislukken. Wie of wat heeft dan zo’n macht over mij dat ik me zo opgejaagd voel?'

Over podcast Dit dus

In de 12-delige podcastserie Dit Dus! proberen Rosa Douma en Kees van Ekris met actuele vertalingen van Bijbelse thema’s – zoals zonde, identiteit, recht & onrecht – op een nieuwe manier aan te haken bij het leven van millennials. Het gesprek met Franca staat in het teken van ‘Het Eeuwige Leven’ en is vertaald naar het nu-of-nooit-gevoel. Want hoe ga je om met de druk dat het in dít leven moet gebeuren als je het geloof in een toekomstig leven loslaat? Al eerder ging het met presentatrice Talitha Muusse over recht & onrecht en met oud-turnster Verona van de Leur bespraken ze 'waar je vandaan komt'.  

Theoloog Kees van Ekris kun je ook beluisteren in de podcast Eerst Dit, eveneens een samenwerking tussen de EO en de IZB.

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
--:--