Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Francis van Broekhuizen kan het zingen niet laten

'Ik heb van onze lieve Heer een prachtige stem gekregen'

Deel:

Na een paar drukke jaren wilde Francis van Broekhuizen het in 2020 iets rustiger aan doen. Dat lukt door de coronacrisis iets té goed. Maar door haar opgeruimde karakter houdt ze de moed erin. Een portret van deze operazangeres, die het zingen niet kan laten. Via YouTube biedt ze haar fans dagelijks de gelegenheid om van haar liederen te genieten. 

“Al sinds de maatregelen tegen corona werden afgekondigd, upload ik dagelijks een lied op mijn YouTubekanaal. Juist nu hebben mensen het nodig om even te ontsnappen, door muziek of andere vormen van kunst," vindt Francis van Broekhuizen. "Zo blijf ik ook in contact met mijn fans, die ik straks weer hoop te ontmoeten."

Wie is Francis van Broekhuizen?

• 44 jaar
• Operazangeres
• Studeerde maatschappelijk werk en dienstverlening in Den Haag, ging naar het conservatorium in Amsterdam.
• Trad op in talloze voorstellingen, waaronder ‘Feyenoord, de opera’.
• Was te zien in tv-programma’s als Maestro (AVROTROS) en All Together Now (RTL 4).
• Presenteert ‘Aria Varia’ in De Ochtend van 4 (KRO-NCRV), iedere maandag, 7.00 uur, NPO Radio 4.
• Plaatst dagelijks een nieuw lied op YouTube.com/cis1975.
• Je kunt Francis van Broekhuizen ook volgen via Facebook, Twitter en Instagram.

“Als kind wilde ik het toneel op, maar het leek me ook wel wat om dokter te worden," vertelt Francis van Broekhuizen." Uiteindelijk koos ik voor maatschappelijk werk, met ouderenzorg als specialisatie. Ondertussen zong ik al, waardoor mensen me steeds vaker vroegen of ik niet naar het conservatorium wilde. Zingen is mijn grootste hobby, maar inmiddels ook een beroep waarvoor ik hard moet werken.”

Wie is de beste in jouw vak?
“Maria Callas was de beste operazangeres ooit. Ze had een prachtige stem, met een mooie klankkleur waarin veel melancholie doorklonk. Tegelijk kon ze haar rol waarachtig spelen. Datzelfde zie ik tegenwoordig bij Bryn Terfel, een operazanger uit Wales. Als alles perfect samenkomt op het toneel, gelóven de bezoekers je en gaan ze in tranen naar huis.”

(Tekst loopt door onder de video.) 

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Waar staat de mooiste kerk?
“Ik vind de kloosterkapel in Westmalle heel mooi: helemaal wit, met koorban- ken aan de zijkant. Maar als de broeders Maria toezingen, wordt er opeens een spot op een prachtig versierd beeld van haar gericht. In die eenvoud en stilte kom je pas echt in contact met het hogere. Ik heb ook genoten van de paus toen hij onlangs bad in een lege Sint-Pieter. Het theatrale van die kerk vind ik prachtig; ik houd van uitersten.”

Met welke eigenschap heeft God je royaal bedeeld?
“Ik heb van onze lieve Heer een prachtige stem gekregen. Voor dat talent ben ik dankbaar, net als voor mijn optimistische, opgeruimde karakter. Ook heb ik de gave veel liefde te kunnen geven. Ik deel graag complimenten uit, zodat mensen zich gezien weten.”

Als alles perfect samenkomt op het toneel, gaan de bezoekers in tranen naar huis

Wat is de leukste smoes die je hebt gebruikt?
“Ik ben getrouwd met Jacqueline, mijn eerste liefde. Maar ooit heb ik het uitgemaakt. Toen ik spijt kreeg, heb ik op een avond gevraagd of ik bij haar op de bank mocht slapen, omdat er ‘geen treinen meer reden’. Toch ben ik slecht in smoezen; ook deze heb ik snel opgebiecht zodra ze vragen ging stellen. Gelukkig zijn we weer naar elkaar toe gegroeid.”

Wat is je favoriete Bijbelverhaal?
“De gelijkenis van de talenten. Het is goed om aan de slag te gaan met het talent dat je hebt gekregen. Mijn moeder heeft me geleerd dat het goed is om veel te geven; vaak krijg je dan nog meer terug. Ook Jezus’ boodschap aan mensen die een vrouw willen stenigen, spreekt me aan: ‘Wie zonder zonde is, werpe de eerste steen.’ Wat zou het goed zijn als mensen vaker naar zichzelf zouden kijken, en niet altijd meteen de ander veroordelen.”

Beeld: Merlijn Doomernik

Geschreven door

Bart van Delen

--:--