Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Frans Hutten: 'Moeder dacht altijd eerst aan een ander'

Ik mis je; zondag, 8.55 uur, NPO 2

Deel:

Op begraafplaatsen overal in Nederland praten Marleen Stelling en Arjan Lock met nabestaanden over het verlies van een dierbare. Een van de gasten in het EO-programma Ik mis je is Frans Hutten. Hij vertelt dat zijn moeder aan het begin van de coronapandemie naar het ziekenhuis moest met een gebroken been. 

"Mijn moeder was van: niet klagen, goed voor een ander zorgen en doorgaan," vertelt Frans Hutten aan presentator Marleen Stelling. Kort voor haar 96e verjaardag breekt Frans' moeder haar been en wordt ’s nachts naar het ziekenhuis gebracht. Het is april 2020, aan het begin van de coronapandemie. Als Frans bij het ziekenhuis aankomt, lijkt het daar wel oorlogsgebied.

Intiem momentje

Alles is met rood-witte linten afgezet. De kleinkinderen moeten op het grasveld afscheid nemen van hun oma. Toch vertelt Frans in Ik mis je ook over een intiem momentje dat hij zich herinnert: "Ze bood mij nog haar speklap aan die ze bij de zuurkool kreeg. Ze dacht altijd eerst aan de ander, ook met eten. Maar ik heb hem niet opgegeten, hoor. Ik dacht: geniet er zelf maar van." 

Op de begrafenis van Nanda kan Mary opeens niet meer lopen 

"Hier liggen twee mensen die ik, zolang ze hebben geleefd, geknuffeld heb," vertelt Dick Wolbers, die ook te gast is in Ik mis je. Hij legt rozen op het graf van zijn dochter Nanda en zijn vrouw Mary. Op de begrafenis van Nanda, die overlijdt aan borstkanker, kan Mary ineens niet meer lopen. Drie weken later hoort ze dat ze een hersentumor heeft. "Ik moet niet teruggaan naar wat ik verloren heb, want dan ga ik kapot van verdriet," zegt Dick. Hoe gaat hij om met dit tweevoudige verlies?

Ik mis je

Aan het graf van een geliefde, waar verdriet en gemis zo voelbaar zijn, lijkt troost ver weg. Hier luisteren Arjan Lock en Marleen Stelling naar verhalen van nabestaanden. Verhalen vol leven, over eerste ontmoetingen, liefde en bijzondere herinneringen. Verhalen over blijdschap en verdriet, ziekte en gezondheid, het verleden en de toekomst. Ik mis je brengt deze verhalen dichtbij.

Zondag 13 februari, 8.55 uur, NPO 2

Kijk 'Ik mis je' hier terug

--:--