Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Frans Korpershoek: 'Ontspullen verrijkt je leven'

Rondkomen van € 100,- per week

Deel:

Frans Korpershoek (30) - zanger van de band SELA - houdt wel van een uitdaging. Eerst riep hij samen met zijn vrouw Paula de ‘7x5 challenge’ in het leven. Zeven dagen lang iedere dag allebei vijf dingen weg doen. Al snel volgde een nieuwe challenge: met drie kinderen rondkomen van € 100,- per week. 'Je leert los te komen van materiële zaken'.

Frans: “De eerste challenge waarbij we gingen ‘ontspullen’ gaf ons een hele nieuwe blik op spullen én ruimte. We dachten vooraf dat het met de dag moeilijker zou worden. Alles wat je namelijk de eerste dag voor je gevoel nog niet weg ‘kunt’ doen, is misschien alsnog op de zesde dag aan de beurt. De eerste dagen leken ons het makkelijkst omdat we zoveel spullen hebben. Interessant genoeg waren echter dag 6 en 7 juist makkelijker, omdat je door de dagen heen begint te ervaren hoe fijn het loslaten van dingen is. En hoeveel ruimte het geeft in huis én in je hoofd.”

Beperkt budget

Bij de tweede challenge hebben Frans en Paula ervoor gekozen om te leven van € 100,00 per week. “We merken dat de verschillende challenges ons bewust maken van allerlei zaken. Door proberen rond te komen met minder geld, realiseer je je ineens hoe makkelijk en goed je het over het algemeen hebt. Als je minder te besteden hebt koop je bewust voedzaam eten, je geeft prioriteit aan belangrijke uitgaven en je wordt creatiever in uitjes en koken. We beseffen dat er veel mensen zijn die met nóg minder rond moeten komen. Het helpt ons om ons beter in te kunnen leven in hun situatie. We houden door ons beperkte budget meer over om te sparen of af te lossen op onze hypotheek. En dat helpt ons bij het waarmaken van nieuwe dromen en plannen.”

Geloven

“Deze challenges hebben voor ons veel met geloven te maken. Op de juiste manier met je geld en bezittingen omgaan heeft veel te maken met goed rentmeesterschap. Dit was één van de eerste taken die de mens kreeg: ‘Zorg goed voor de aarde’. Door het ontspullen hebben veel dingen een nieuwe bestemming gekregen. We consumeren veel minder. Nog steeds proberen we ook tijdens deze challenge duurzame keuzes te maken. We kopen veel producten nog biologisch en gebruiken de auto minder."

Lees ook: Tien tips voor duurzaam leven
Lees ook: Tien tips voor duurzaam leven

Geen kleding kopen

“Eigenlijk doe ik sinds begin dit jaar nog een derde challenge: Ik koop geen kleding. Ook geen tweedehands kleding. En dat terwijl Paula en ik allebei in een kringloopwinkel werken. Wel krijg ik af en toe wat kleding van anderen. Maar ik kom niet of nauwelijks nog in de verleiding me volgens de laatste mode te kleden. Ik draag mijn kleding veel langer. Zelfs nu ik de helft van mijn garderobe heb weggedaan, blijk ik nog genoeg te hebben.”

Verzamelgedrag

“Ik heb ontdekt dat ik een soort ‘aangeleerd verzamelgedrag’ heb vertoond. Dan dacht ik: ‘Dit komt misschien nog wel van pas!’ Of ‘Ah, dit droeg ik tijdens de bruiloft van…, dat kan ik echt niet wegdoen’ en ‘Dit boek of dit tijdschrift ga ik binnenkort vast nog wel lezen.’ Het loslaten van spullen kan zo verfrissend voelen dat je daarna ook makkelijker zaken met een emotionele waarde weg kan doen. Die waarde zit vaak tussen onze oren, en ik moet bekennen dat ik veel dingen geen seconde heb gemist! Ontspullen is dus een enorme verrijking.”

De weergave van deze post vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--