Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Frits Barend te gast in 'Adieu God?'

'Ik voel me joods, van mijn kruin tot mijn tenen'

Presentator Frits Barend heeft geen talent voor religie zegt hij. Toch is hij regelmatig in de synagoge te vinden en stuurde hij zijn dochters naar joodse les.

Deel:

Want hoewel hij niet in groepen denkt, voelt Barend zich joods van zijn kruin tot zijn tenen. Dat gevoel is in de loop der jaren sterker geworden.

Frits kwam na de oorlog ter wereld, in 1947 in Amsterdam. “Ik werd niet, zoals de traditie, naar mijn vader of grootvader vernoemd, maar kreeg de naam Frits. Die kon je makkelijk in Fritz veranderen, zou er weer oorlog uitbreken, was de gedachte van mijn ouders. Dat begrijp ik. Mijn tweede naam, Jelle, draag ik met trots.”

Frits Barend heeft zijn leven namelijk te danken aan Jelle en Jeltje, een christelijk echtpaar uit Friesland dat zijn joodse ouders in de Tweede Wereldoorlog liet onderduiken. Om de donderpreek die werd afgestoken op de uitvaart van Jelle kan hij nog altijd boos worden. De dominee noemde Jelle een zondaar. Barend gelooft niet in een leven na de dood, maar als er een hiernamaals zou zijn, ging hij Jelle als eerste opzoeken.

Adieu God?

Maandag 21 november, 23:45 uur, NPO 2

--:--