Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Gaan ambitie en kinderen samen? Bij vlogger Sanny wel

‘Die moederrol is óók een geweldig mooie carrière’

Twee weken voordat ze beviel van haar eerste dochter, stond YouTuber ‘Sanny zoekt geluk’ nog op naaldhakken voor 500 man te presenteren. Nog even cashen, want hierna stop ik, dacht ze. Maar haar ambitie is sinds haar moederschap niet minder geworden. Wel haar aantal werkuren. “Afbakenen is een van de eerste dingen die je als werkende ouder leert.”

Deel:

Staan kinderen je carrière in de weg? Die vraag stelt Arie Boomsma aan YouTuber en moeder Sanny Verhoeven en hoogleraar cognitieve psychologie en vader Stefan van der Stigchel in aflevering 6 van de podcast Goed Werk. Sanny: “Ik ben niet minder ambitieus geworden, maar weet nu veel beter wat ik wil. Afbakenen is een van de eerste dingen die je als werkende ouder leert.”

Nog even cashen

Als Youtuber deelt ze wekelijks vlogs over geluk, mindset, ondernemen en haar leven als moeder van twee jonge dochters (2 en 1 jaar). “Ik heb nog steeds veel creatieve ideeën. Op dit moment werk ik aan mijn eigen planner en werk ik zo’n 60 uur in de week, vaak tot middernacht. Soms voel ik een licht schuldgevoel naar mijn man, want ik weet hoe zwaar het is om alleen te zijn met twee jonge kindjes. Als mijn planner af is, ga ik weer parttime werken.”

Ouderschap dwingt je om keuzes te maken. Dat kan juist goed zijn voor je carrière

Sanny koos er bewust voor om minder te gaan werken toen ze moeder werd. “Er is een reden waarom ik kinderen wilde; ik vind het leuk om erbij te zijn, om de opoeding mee te maken. Die moederrol is óók een geweldig mooie carrière. Sterker nog, ik denk dat sommige vrouwen denken: hier heb ik allemaal voor gedaan. Dit is mijn carrière: moeder zijn. Mijn man kan het wat makkelijker loslaten dan ik. Het huishouden, wat de kinderen eten en aantrekken; ik regel het en brief mijn man, hij volgt het op.”

De vraag hoe ze werk en moederschap combineert, krijgt Sanny regelmatig. “Sinds ik moeder ben, ben ik niet minder ambitieus geworden, maar ik weet wel veel beter wat ik wil. Dat geeft focus. Ik sla veel klussen af en sociale contacten staan op een lager pitje. Onze kinderen gaan twee dagen naar de opvang, mijn ouders springen bij en we hebben hulp ingeschakeld voor huishoudelijke dingen. Ik ben voorstander van de kinderopvang, maar niet meer dan twee dagen.”

Ouders aan de top

Wetenschapper Stefan van der Stigchel, vader van twee kinderen (10 en 7 jaar), heeft de vraag hoe hij werk en ouderschap combineert nog nooit gekregen. “Als we ons afvragen waarom moeders minder werken, moeten we ook de vraag stellen waarom vaders zo veel werken. Gelukkig zie ik een verschuiving in de juiste richting. Ik zie in mijn omgeving goede voorbeelden van vaders én moeders met jonge kinderen die een topfunctie hebben bereikt en daar prima functioneren.”

Ik ben voorstander van de kinderopvang, maar niet meer dan twee dagen

Zelf reist Stefan een stuk minder sinds hij kinderen heeft, of pakt hij slechts delen van congressen mee. “Als dat betekent dat ik een netwerkborrel misloop, dan is dan maar zo. Ik werk nog steeds veel, maar de grenzeloosheid van werkdagen is eraf sinds ik vader ben. De tijd die ik heb, wil ik goed besteden. Ouderschap dwingt je om keuzes te maken, maar dat kan juist ook goed zijn voor je carrière.”

Lees ook: 'Het is mijn vak om tijd te hebben voor mensen'

Foto: 'Sanny zoekt geluk'

Luister de podcast Goed Werk
Luister de podcast Goed Werk

In de nieuwste aflevering van Goed Werk geven Sanny en Stefan tips om werk en ouderschap te combineren. Luister de podcast hier. … en praat mee! Hoe doe jij dat, ouderschap en werk combineren? Volg Goed Werk op LinkedIn en praat mee!

--:--