Ga naar submenu Ga naar zoekveld

"Geef kinderen aan de deur iets positiefs mee"

Een kadoosje voor Halloween

Nog even en het is weer Halloween. In steeds meer delen van Nederland gaan kinderen – al dan niet verkleed – langs de deuren om snoep op te halen. Veel christenen hebben hun bedenkingen bij het feest en daarom bedacht stichting Evangelische Tractaat Zending (ETZ) een manier om die dag iets van het evangelie te delen: het kadoosje.

Deel:

Een kadoosje? 
Leen Stehouwer van ETZ: “Het is een klein doosje dat je kunt meegeven aan kinderen die aan de deur komen. Het ziet er leuk uit, je kunt er wat snoep in doen en aan de binnenkant staat een positieve tekst over Jezus. De boodschap die we aan de kinderen willen meegeven, is dat Jezus hen kent. Dat ze belangrijk zijn voor Hem en dat Jezus niemand in de steek laat. We hebben er ook een website en een e-mailadres op gezet, zodat kinderen meer te weten kunnen komen. Je kunt niet voorspellen welke uitwerking het heeft, maar we zien het echt als zaaiwerk.” 

Ik kan me voorstellen dat kinderen die aan de deur komen voor snoep, niet echt zitten te wachten op zo’n kadoosje...

“Wij zien het als een win-winsituatie. Veel christenen zitten een beetje met het feest in hun maag en weten niet goed wat ze ermee moeten. Op deze manier kun je kinderen toch iets positiefs meegeven: je geeft ze wat snoep en hoopt dat ze de tekst lezen en er wat aan hebben. Het lijkt mij beter dan met een donker gezicht zeggen: ‘Wij doen niet aan dat feest, want we zijn het er niet mee eens.’” 

Volgens jullie is de oorsprong van het feest duister. Waarom?

“Er zit allerlei symboliek in waarmee christenen moeite hebben. Zo was Halloween van oorsprong een oudejaarsdag voor de Kelten. Zij geloofden dat op die dag de geesten van de doden weer terugkwamen. Om de boze geesten af te weren, droegen de Kelten maskers. Die sfeer, waar nu vaak een grap van wordt gemaakt, spreekt ons niet aan.” 

Gaan jullie ook rond andere feesten zulke kadoosjes uitgeven?

“Er zijn zelfs al twee andere kadoosjes: één algemene variant wordt vooral met Pasen gebruikt, de andere is speciaal voor Kerst. Deze bestaan al een tijd en zijn in de loop van de jaren gemoderniseerd. Het Halloweenkadoosje is nummer drie.” 

De kadoosjes kosten zestig cent per stuk en zijn te bestellen op Traktaat.nl en verkrijgbaar in de christelijke boekhandel. 

--:--