Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Geen geniepige, gladde verkoper-aan-de-deur graag!'

Blog van TimZingt

Ik moet hier ooit een workshop over gehad hebben op een of andere conferentie. Vriendschapsevangelisatie.

Deel:

Het idee is eenvoudig. De ouderwetse zeepkist werkt niet meer en mensen willen niet praten met opdringerige straatevangelisten (alhoewel je soms in hun fuik loopt, verplicht hun riedel aan moet horen; en trouwens: als je zegt dat je al gelovig bent telt dat niet, want je zit niet in hún kerk, dus dat telt niet). Grote evangelisatiecampagnes zijn te duur, dus moet evangelisatie anders worden aangevlogen: middels je vriendschappen. Het was de bedoeling dat je vriendschappelijke relaties aanknoopte met ongelovigen, niet omdat je nou zo bijster geïnteresseerd was in die ander, maar omdat je door zijn vertrouwen te winnen op een goed moment de blijde boodschap welgemikt naar binnen zou kunnen schuiven. Je gunt je vrienden toch ook dat heerlijke evangelie?

Er lijkt geen speld tussen te krijgen, maar toch is het een raar concept. Dat moet ik toen al gevoeld hebben, omdat ik met mijn cabaretvrienden direct het concept van vriendschapsevangelisatie verder uitwerkte naar verkeringsevangelisatie. De bedoeling is dan dat je als christelijke vrouw een ongelovige jongen inpalmt en verkering met hem krijgt. Vervolgens zeg je dat je alleen met hem verder wilt als hij zich bekeert. Zodra hij bekeerd en gedoopt is, kun je de verkering weer uitmaken en een volgend slachtoffer zoeken. Mooi om je als zuster zo dienstbaar te maken, de velden zijn rijp om te oogsten.

Voel je ongemak? Terecht. Vriendschapsevangelisatie is namelijk een verwerpelijk idee. Vriendschap zien als instrument om iemand te bekeren kan echt alleen bedacht zijn door iemand die geen vrienden heeft. Vriendschap is namelijk vrijwillige en spontane verbondenheid: op het moment dat je elkaar erkent en herkent en waardeert ontstaat vriendschap. Geen plek dus voor dubbele agenda’s en manipulatie.

Maar gun ik mijn vrienden het evangelie dan niet? Niet op deze manier. Wel kan het gebeuren dat ik met hen ineens over geloof praat, omdat ik nu eenmaal gelovig ben. Ik doe dat echter niet met de intentie dat mijn vriend daarop zal aanslaan. Anders ben ik net zo’n geniepige, gladde verkoper-aan-de-deur. En wees eerlijk: dat zijn nooit je vrienden.

Geschreven door

TimZingt

--:--