Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Geen proefdier hier

Internationale proefdiervrije dag: hoe proefdiervrij is jouw make-upcollectie?

Het is internationale proefdiervrije dag. Kijk jij wel eens naar de make-up die ‘s ochtends op de wastafel ligt te wachten? Het is namelijk niet ongewoon dat je mascara, dagcrème of concealer op dieren getest is. Iets wat niet nodig is en dus overbodig dierenleed veroorzaakt.

Deel:

Als je aan proefdieren denkt, denk je waarschijnlijk aan de witte muis of een rat, die je altijd op televisie of in de media ziet. Maar er zijn meer dieren die als proefdieren gebruikt worden: ook cavia’s, apen, honden en katten zijn regelmatig het haasje. In Nederland worden zo’n dertig verschillende diersoorten gebruikt om producten op te testen.

Waarom wordt er op dieren getest?

Bij een proefdier wordt getest of producten of de ingrediënten ervan schadelijk zijn voor de menselijke huid. Het product wordt op de vacht of ogen gesmeerd en de reactie hierop wordt gemonitord. Dit zorgt voor veel onnodig lijden van de dieren.

Er zit een maas in de wet die ervoor zorgt dat er toch op dieren getest mag worden

Steeds vaker vindt dit soort testen echter ook plaats op menselijke cellen die gekweekt worden. Er wordt dus met meerdere vormen van moderne techniek getest of jouw zeep, mascara of zonnebrand schadelijk is voor je huid, zonder dat dit dierenlevens kost.

Situatie in Nederland

Vanaf 2013 is er wel iets drastisch veranderd in de wereld van de proefdieren. Er geldt namelijk in geheel Europa een verbod op het testen van cosmetica, zoals mascara, oogschaduw, maar ook zonnebrand, op proefdieren. Dit verbod zorgt ervoor dat het proefdiergebruik fors is teruggedrongen. Ook mag er eigenlijk geen product meer in de schappen liggen dat op proefdieren getest is. Waarom is er dan toch nog steeds een probleem met deze proefdieren? Er zijn wat uitzonderingen op de regel… Er zit een maas in de wet die ervoor zorgt dat er toch op dieren getest mag worden als het de veiligheid van de medewerkers in het productieproces kan garanderen.

Het aantal dierporefvrije merken groeit

Daarnaast is het in andere delen van de wereld zelfs verplicht om op dieren te testen. Het kan dus dat het product in Nederland of Europa verkocht wordt als proefdiervrij, maar het ergens anders alsnog op dieren getest is. We gaan als Nederland zijnde dus zeker de goede kant op, maar er is vast nog meer werk aan de winkel.

Bekende merken die niet proefdiervrij zijn

Er zijn genoeg merken die helaas nog niet bewezen dierproefvrij zijn. Dit zijn merken die je misschien wel op je wastafel tegenkomt. Voorbeelden hiervan zijn: Benefit, Dior, L’Oreal, Max Factor, NARS en Rimmel. Wil je checken of andere merken die je in je kastje tegenkomt dierproefvrij zijn? Kijk even op www.shoplikeyougiveadamn.nl

Merken om deze te vervangen

In tussentijd hebben wij al wat merken op een rijtje gezet die je met trots kunt laten staan of op je huid kunt smeren. Deze merken zijn dierproefvrij: Catrice, Essence, Inglot, Too Faced, Urban Decay. En het aantal groeit. Ook de huismerken van HEMA, Kruidvat en Etos zijn volledig proefdiervrij.

Bron: Proefdiervrij.nl

Lees ook: Renske en haar man gaan verhuizen naar een tiny house

Geschreven door

Cathelijne van de Weerdhof

--:--