Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Geheimen… moet je partner echt alles weten?

Je kent vast de bijbeltekst ‘Beiden waren ze naakt, de man en zijn vrouw, maar ze schaamden zich niet voor elkaar’ (Genesis 2:25). Dit gaat natuurlijk bij gehuwde stellen over het fysiek één worden met elkaar. Maar ook geestelijk is het mooi als je ‘naakt’ kunt zijn bij elkaar; dat je je kwetsbare kant mag laten zien. Is het noodzakelijk dat je echt álles met elkaar deelt?

Deel:

Drie vragen die je helpen kiezen of je een geheim wel of niet deelt met je partner:

1. Wat is een geheim eigenlijk?

Een geheim is bepaalde informatie die je bewust voor een ander verborgen houdt. Een geheim hebben kan heel veel energie kosten, zeker wanneer het iets groots is wat je per se verborgen wilt (of voor je gevoel moet) houden. Sommige geheimen kunnen je huwelijk kapot maken wanneer ze niet in het licht gebracht worden, terwijl andere geheimen eigenlijk helemaal niet relevant zijn.

2. Wat voor soorten geheimen zijn er?

Een groot geheim: dit is een geheim van iets wat je dwars zit en wat schade kan opleveren in jezelf en/of in je huwelijk als je het niet vertelt. Het kan iets zijn uit je jeugd wat je nooit verteld hebt, maar waar je nu nog steeds last van hebt. Of het kan iets zijn waar je nu mee rondloopt, wat (mogelijke) impact heeft op jou en op je relatie.

Een gewoonte geheim: dit is een geheim van een gewoonte die je hebt waarvoor je je eigenlijk schaamt en waar je vanaf wilt, maar die geen invloed heeft op je relatie. Zoiets als ‘ik bijt stiekem op mijn nagels’ of ‘ik peuter in mijn neus als niemand kijkt…’.

Een vriendinnengeheim: dit is een geheim van een vriendin van je of van iemand die jou dit specifiek heeft toevertrouwd. Het is dus niet jouw geheim, maar iets wat jij weet van een ander.

3. Wat is de consequentie van het wel of niet vertellen?

Als je een groot geheim voor jezelf houdt, is de kans heel groot dat er ‘iets’ tussen jullie in gaat staan, waar de ander geen weet van heeft en dus ook niets mee kan. Besef dat de duivel dol is op geheimen waarmee hij je mee klem kan zetten. Grote geheimen brengen vaak negatieve gevoelens met zich mee zoals schaamte, schuld of angst. Wil je hiermee (blijven) leven? Vaak geeft het enorme opluchting, bevrijding en blijdschap als een geheim niet langer een geheim hoeft te zijn. Eindelijk geen leugens en excuses meer, maar ruimte voor heling en herstel…

Een gewoontegeheim is meestal niet zo belangrijk. Het geheim is alleen relevant als het impact heeft op jouw zelfbeeld en daarmee op je relatie. Besef dat als je het wél vertelt, je partner je kan helpen om er vanaf te komen… Mooi toch?

Een vriendinnengeheim is iets wat zij aan jou in vertrouwen heeft verteld. En zo’n geheim kun je nooit zomaar zonder toestemming van haar aan je partner vertellen! Als het iets heel heftigs is, dan is het wel van belang dat je haar helpt om haar geheim openbaar te maken. Maar jij kunt dat niet voor haar doen. Wees eerlijk tegenover haar en zeg dat je het wilt delen met je partner of houd je mond.

Tekst: Carianne Ros

Geschreven door

Carianne Ros

--:--