Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Geloven moslims, joden en christenen hetzelfde?

Reinier Sonneveld: 9 overeenkomsten en verschillen

Bijna wekelijks is er wel weer vervelend nieuws uit Israël/Palestina. Joden en moslims vechten daar met elkaar. En soms zijn er ook christenen bij betrokken. In de heilige stad Jeruzalem komen deze drie grote monotheïstische religies bij elkaar.

Deel:

Waarin lijken moslims, Joden en christenen op elkaar?

* Er is één God, die alles gemaakt heeft, en de mensen met speciale aandacht. Hij interesseert zich voor hoe deze mensen leven en hij luistert naar gebeden.

* Wie goed is, zal voor altijd bij God leven. Maar er is ook een hel, een plek waar God niet is, waar kwaadaardige mensen zullen verblijven na hun dood.

* God grijpt in de geschiedenis in: door openbaringen, dromen, ‘toevallige’ gebeurtenissen en wonderen.

* Er zijn meer bovennatuurlijke wezens dan God alleen: er zijn ook demonen, duivels, engelen en aartsengelen.

Waarin verschillen moslims, Joden en christenen onderling?

* Joden zien Mozes als de grootste profeet, christenen Jezus en moslims Mohammed.

* Joden zien de Thora (de wet van Mozes) als de hoogte openbaring, christenen de persoon Jezus (geen boek dus) en moslims de koran.

* Joden en moslims geloven in één God, christenen ook, maar dan wel ‘opgesplitst’ in drie verschijningsvormen: Vader, Zoon en heilige Geest, de heilige drie-eenheid.

* Joden geloven dat de ‘Messias’ (een koninklijke redder van Israël) nog moet komen, christenen dat hij Jezus is en dus al gekomen is, en moslims geloven zelden in een soort messias.

* Moslims menen dat God gelovigen concreet beloont voor hun goede werken, christenen en joden denken dat de relatie met God veel complexer is.

Lees ook: Vaticaan - Dialoog met moslims noodzakelijk
Lees ook: Vaticaan - Dialoog met moslims noodzakelijk

Uniek?
Er zijn dus allerlei zaken waarin het christendom uniek is, maar dat kan een moslim of een Jood ook over zijn religie stellen. Het is niet de vraag óf je overtuiging uniek is (dat zijn ze allemaal, anders zouden we het wel dezelfde overtuigingen noemen), maar waarín die uniek is. Het christendom is dat hierin: zij gelooft dat de wereld al gered ís. De dood is overwonnen, we tellen al als vergeven. Joden en moslims zeggen dan natuurlijk: maar kijk om je heen, zie je dat dan? Nee, zegt een christen, en toch geloof ik het.

Auteur: Reinier Sonneveld
Beeld: Pixabay

Geschreven door

Reinier Sonneveld

--:--