Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Gerald Troost viert jubileum met ‘Grijs gedraaid’

‘Ik wil mijn achternaam waarmaken’

De christelijke zanger Gerald Troost draait al twee decennia mee in de Nederlandse gospelmuziek. En dat gaat hij vieren: op 30 oktober speelt hij samen met andere christelijke artiesten de allermooiste Troost-liedjes tijdens zijn jubileumconcert ‘Grijs gedraaid’.

Deel:

“Waarom ik mijn jubileum ‘Grijs gedraaid’ heb genoemd?” Gerald lacht: “Dat heeft mijn vrouw Nelinda bedacht. De titel verwijst naar mijn grijze haardos. Tegelijkertijd spreek ik hiermee de hoop uit dat mijn liedjes veel zijn gedraaid en de luisteraars hebben geraakt. Want ik zeg weleens: ‘Ik wil mijn achternaam waarmaken en mensen bemoedigen.’ Gelukkig hoor en lees ik dat ook terug in de reacties na optredens en in de mailtjes die ik krijg.”

Wat hoor je zoal?
“‘Hoe jij het omschrijft, zo herken ik het.’ Ik schrijf menselijke levensliedjes over geloof, hoop en liefde – de moeilijke én mooie dingen ga ik niet uit de weg. En daardoor resoneert mijn muziek bij veel mensen. De mailtjes van mensen die God hebben gevonden, blijven me het meest bij. Dat muziek en teksten een middel kunnen zijn om mensen op deze wijze verder te helpen, raakt me.”

God weet wat goeed is voor mij en voor de mensen om me heen

Terug in de tijd: hoe begon je muziekcarrière?
“In 2000 stapte ik met een heel aantal zelfgeschreven nummers af op een platenbaas en opnameleider: ze waren enthousiast en wilden het graag opnemen. Alleen ontbrak het geld nog. Samen legden we dit in gebed voor God neer. Vanuit het niets belde een wildvreemde man ons op: die ochtend was hij tijdens het bidden ‘zomaar’ op het idee gekomen om mijn eerste album te bekostigen.”

Tijdens je jubileumconcert blik je met videofragmenten terug op hoogtepunten: benoem er eens eentje?
“Een jaar later – in 2001 – mocht ik in het Arena-stadion spelen voor 42.000 jongeren op de EO-Jongerendag. Nederlandstalige muziek was in die tijd best vernieuwend, dus bij de EO vonden ze me een mooie variatie op de Engelstalige artiesten. Een prachtige ervaring, die me als beginnende zanger een duw in de rug gaf.”

Grijs Gedraaid

Op 30 oktober zingt Gerald Troost in de Basiliek in Veenendaal de mooiste Troost-liedjes, samen met artiesten als Reyer, Kees Kraayenoord en Christian Verwoerd. 

… en wat was een dieptepunt?
“Na zo’n tien jaar en heel wat opgenomen liedjes verder vroeg ik me af: hoe blijf ik nog fris? Dat vond ik niet altijd even gemakkelijk. Daarom doe ik er nu ook andere dingen naast, zoals coaching en het organiseren van reizen. En op dit moment werk ik aan twee Engelstalige albums, want in het buitenland liggen al best wat lijntjes. Zo heb ik al een aantal keer opgetreden in Israël en Zuid-Afrika, maar met alleen Nederlandstalige muziek kom je dan niet zo ver. Ter geruststelling voor de fans: natúúrlijk blijf ik ook gewoon in eigen taal zingen.”

Welk lied uit de afgelopen twintig jaar is je dierbaar?
“‘Witte vlag’ vind ik een heel mooi lied. Steeds weer moedigt het nummer me aan de witte vlag te hijsen, me over te geven en God de weg te laten bepalen. Soms schiet ik weer in de oude modus en wil ik het zelf doen. Maar in al die jaren heb ik ervaren dat God weet wat goed is voor mij en voor de mensen om me heen.”

Geschreven door

Arianne Ramaker

--:--