Ga naar submenu Ga naar zoekveld

‘Ik wilde niet vreemdgaan, ik wilde liever een goede relatie met mijn eigen vrouw’

Gerben en Judith ontdekten het belang van een goede seksuele relatie

Gerben en Judith zijn getrouwd en hebben samen drie kinderen, wanneer Judith een schokkende ontdekking doet: Gerben blijkt een affaire te hebben met een collega. Gerben verbreekt de relatie met de collega en hij en Judith gaan weer op zoek naar elkaar. Gerben blijkt hele andere behoeftes dan Judith te hebben als het gaat om intimiteit en seksualiteit. Hoe overbruggen ze deze verschillen in verlangens?

Deel:

Na de geboorte van hun derde kind, kwamen Gerben en Judith op een punt dat ze flink uit elkaar gegroeid waren. Jonge kinderen en drukte qua werk zorgt ervoor dat ze weinig tijd en aandacht voor elkaar hadden en een beetje langs elkaar heen leefden. Gerben: “Ik kwam een leuke collega op mijn werk tegen bij wie ik wél mijn verhaal kwijt kon en van het één kwam het ander. Het heeft bij mij geresulteerd in vreemdgaan, gedurende anderhalf jaar. Dat was niet goed en tegelijkertijd liet dat zien dat er iets goed mis was in onze relatie.”

Bestel nu de relatiespecial 'Ondersteboven', inclusief online training

Meer lezen over liefde en relaties?

Bestel nu de relatiespecial 'Ondersteboven', inclusief online training

Lees meer over liefde & relaties in 'Ondersteboven' - mét bijbehorende videotraining door relatietherapeute Julie Sharon - en ontdek allerlei artikelen en oefeningen waarmee je je liefdesrelatie bruisend en vitaal houdt.

“Judith kwam achter mijn vreemdgaan. Eerst was daar natuurlijk de pijn en de boosheid.” Judith: “Ik dacht: wat zal ik doen? Zal ik m’n spullen pakken en weggaan? Of zal ik zijn spullen buiten zetten?!”

Ik dacht: wat zal ik doen? Zal ik m’n spullen pakken en weggaan? Of zal ik zijn spullen buiten zetten?!

Te weinig aandacht voor elkaars behoeften

Na de eerste schok en emotie beseft het stel: we moeten echt iets veranderen. Mede door een eerdere Marriage Course die ze ooit hadden gedaan, kwamen ze erachter dat ze beiden een heel ander beeld - en hele andere verwachtingen - hadden van hun seksuele relatie. Gerben: “We hadden daar een vragenlijst ingevuld over onze relatie – en ook over onze seksuele relatie. Judith scoorde daar iets van een 7 op en ik iets van een 2. Een heel groot verschil.” Judith: “Wat mij betreft liep alles gewoon zoals het moest lopen, maar achteraf gezien was er te weinig aandacht voor elkaars behoeften. Gerben had eigenlijk veel meer nodig op het seksuele vlak en ik had meer nodig op het communicatieve vlak – op het gebied van een werkelijke connectie hebben met elkaar.”

Op de vraag wat Gerben dan mist reageert hij: “Je kunt het aandacht noemen, maar ik kan het beter omschrijven als: begeerd willen worden door je vrouw. Ik wilde dat Judith mijn behoefte aan seksualiteit zou erkennen en daar invulling aan zou proberen te geven. Dat maakt dat je je als man niet alleen maar gerespecteerd voelt, maar ook dat je er mag zijn en dat je werkelijk geliefd bent. En tja, voor mannen gaat dat vaak het beste via seks.” 

“We voelden echt dat er iets ernstig mis was tussen ons. Ik ben er heel veel over gaan opzoeken en over gaan lezen, omdat ik voelde dat er iets op een veel dieper niveau moest veranderen. In het christelijke circuit was over seks in Nederland weinig te vinden, maar internationaal wel. Je moet op een bepaalde manier ook selectief zijn. Ik wilde wel trouw zijn aan mijn principes en aan bepaalde grenzen. Ik merkte in elk geval al heel snel: dit overkomt veel stellen/mannen. Ik heb veel geleerd over de mannelijke en vrouwelijke kant van seks en hoe dat werkt in relaties.”

Wat indruk op me maakte, was hoe wezenlijk anders een man in elkaar zit als je het vergelijkt met een vrouw.

Zonder emotionele investering wordt de seks ‘leeg’

“Wat indruk op me maakte, was hoe wezenlijk anders een man in elkaar zit als je het vergelijkt met een vrouw. Voor een man komt bijvoorbeeld eigenlijk de seksuele relatie eerst, dan de emotionele. Voor een vrouw is het precies andersom. Als de emotionele relatie niet op orde is, heeft ze geen zin, even simpel gezegd. Ik leerde dus hoe belangrijk het was dat ik investeerde in die emotionele relatie. Zonder die emotionele investering wordt de seks ook ‘leeg’.” 

De ontdekkingstocht heeft Gerben en Judit veel gebracht. Judith: “Het heeft sowieso onze relatie verrijkt, maar ik heb ook veel over mezelf geleerd. Wie ik ben, hoe ik seksueel gezien in elkaar zit, ontdekken hoe Gerben in elkaar zit en wat hij fijn vindt. Met de vrijheid en veiligheid van individuele grenzen.”

Tips voor een goede seksuele relatie

Gerben heeft nog een tip voor mannen: “Veel mannen zijn, als ze eerlijk zijn, niet tevreden over hun seksleven. Tegen hen zou ik willen zeggen: Je kunt het alleen verbeteren door niet te focussen op je seksleven. Je vrouw heeft, over het algemeen, iets anders nodig. Als je de hele relatie naar een hoger plan trekt, gaat de seksualiteit vanzelf mee.” 

Judith vult aan: “Zeker christenen hebben lang niet allemaal geleerd dat je mag genieten van seks. Er zijn nog wel een aantal thema’s te bevrijden. Sexy lingerie? Dat mag gewoon. Je bent niet gelijk een slet ofzo. Een man vindt het leuk om naar je te kijken, dus laat het licht maar aan. Zoveel vrouwen hebben last van hun zelfbeeld op dat punt, terwijl die man gewoon een prachtige vrouw ziet. Een vrouw mag net zo goed op zoek gaan naar wat haar genot geeft.”

Wat Gerben en Judith nog meer geleerd hebben en hoe dit proces is gegaan, vertellen ze openhartig in de podcast Hart tegen hart. Ook vertelt relatietherapeut Julie Sharon welke lessen stellen uit het verhaal van Gerben en Judith kunnen trekken. Luister de aflevering hieronder of via je favoriete podcast-app.

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
--:--