Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Gevaarlijke media voor jongeren

“We moeten onze jeugd discipelen, anders doen de media het”

Een tijdje terug werd me een Engelstalige video voorgeschoteld, met de boodschap: kijk nu hoe hard jongeren in Europa Jezus nodig hebben. Ruim acht minuten lang een stroom van cijfers en beelden. Eigenlijk bleef maar één zinnetje me echt bij: “We need to disciple our youth, or media will.”

Deel:

We moeten onze jeugd discipelen, anders doen de media het. Deze zin uit het filmpje kwam afgelopen week weer bovendrijven, toen iemand met wie ik op reis was een grap maakte over de ‘illuminati’. Om even kort uit te leggen. Er zijn stemmen die beweren dat verschillende grote artiesten in ruil voor roem en macht hun ziel verkocht hebben aan de duivel. ‘Illuminati’ is dan het geheime genootschap waar ze onderdeel van zijn. Dat woord betekent zoiets als ‘verlicht’, maar als dat waar is dan heeft het niet heel veel met licht te maken.

Ziel verkocht
Als je je er iets in verdiept dan zijn er daadwerkelijk artiesten die ‘on camera’ geroepen hebben dat ze hun ziel aan de duivel verkocht hebben. In die zin komt het hele illuminati-verhaal niet echt uit de lucht vallen.

Katy Perry bijvoorbeeld. Ze is dochter van de dominee en zegt letterlijk in een interview. “Ik droomde als meisje ervan om een artiest zoals Amy Grant te worden, toen dat niet werkte verkocht ik mijn ziel aan de duivel.” Maar ook artiesten als Kanye West, Madonna, Britney Spears en Rihanna hinten er openlijk naar in woorden of ‘geheime codes’.

Het voert te ver om dat allemaal uit te leggen in dit blog. Hoe bepaalde figuren, zoals de vrijmetselaarsdriehoek elke keer terugkeert in hun clips bijvoorbeeld, hoe deze artiesten op albumcovers hun rechteroog afschermen of met hun hand het gebaar voor 666 maken. Als je er meer over wil weten, dan valt er genoeg te googelen.

Afschermen?
Punt is wel dat media en deze artiesten veel invloed hebben op jongeren. Met of zonder illuminati is het belangrijk om iets als discipelschap niet uit te besteden aan rolmodellen in de muziekindustrie. Zij houden er andere waarden op na, dan die we over het algemeen belangrijk vinden in het leven met Jezus. Want ook als deze artiesten niet in dienst zijn van een duistere macht, vertegenwoordigen ze vaak waarden die niet gericht zijn op het erkennen van Jezus als Heer.

Ik geloof niet dat het mogelijk is - of zelfs wijs is - om jongeren helemaal af te schermen van wat er in de wereld gaande is. Ik geloof wel dat het goed is om uit te leven wat Jezus aan ons opdroeg:

“Mij is alle macht gegeven in de hemel en op de aarde. Ga dus op weg en maak alle volken tot mijn leerlingen, door hen te dopen in de naam van de Vader en de Zoon en de heilige Geest, en hun te leren dat ze zich moeten houden aan alles wat ik jullie opgedragen heb. En houd dit voor ogen: ik ben met jullie, alle dagen, tot aan de voltooiing van deze wereld.”


Auteur: André Maliepaard

--:--