Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Gezonken vissersboot drama voor Urk

Twee opvarenden vermist

De gezonken vissersboot uit Urk waarbij vermoedelijk twee opvarenden om het leven zijn gekomen, is een drama voor de hechte gemeenschap in de vissersplaats. Dat zegt waarnemend burgemeester Ineke Bakker.

Deel:

Ze spreekt haar medeleven uit aan de families die in onzekerheid verkeren over het lot van de vermiste bemanningsleden, die allebei uit Urk komen. Volgens een woordvoerder van de gemeente wordt 'met man en macht' gezocht naar de opvarenden. Naar schatting tussen de tien en twintig vissersboten zijn het water opgegaan om te helpen zoeken. Zij zetten hun visnetten in om de vermisten te vinden. Bakker heeft contact met de familie en gaat donderdagmiddag bij ze langs.

Duikactie

Een duikactie naar de vissersboot is donderdag vanwege het slechte weer en de hoge golven volgens De Kustwacht niet mogelijk. Ook vrijdag is de kans klein dat duikers het water in kunnen omdat dan ook slecht weer wordt voorspeld. "We gaan ervan uit dat dit zaterdag pas kan", aldus een woordvoerder van De Kustwacht.

UK 165

De vissersboot uit Urk, de UK165 Lummetje, is zo goed als zeker gevonden op de bodem voor de kust van Texel. Een sonar van de mijnenjager Zr. Ms Makkum heeft de boot gelokaliseerd, maar dat kan pas bevestigd worden als duikers bij de boot kunnen kijken. Op de boot zaten een 27-jarige en 41-jarige man van Urk.

Verslagen

Op sociale media reageert men geschokt en verslagen op het nieuws. Online bidt men mee. 'Bidden, smeken roepen tot de HEERE. Hemelse Vader, U kent de bemanning, Uw weet hiervan HEERE! Here Jezus hier zijn we met elkaar om voorbede te doen, Wil spreken Here Jezus dat het stil wordt en dat men behouden weer thuis komt, Uw wil geschiede, in Jezus Naam, amen.' Een ander bidt: 'O wil verhoren onze beê voor hen die zijn in nood op zee!'

Urk in wintersferen

Het evenement 'Urk in Wintersferen' zal dit jaar niet plaatsvinden. Organisator Meindert Kramer schrijft: "Medewerkers en figuranten zijn getroffen door het nieuws van de vermissing van de bemanning van UK-165. De organisatie heeft dan ook besloten om Urk in Wintersferen 2019 en de bijbehorende wintermarkt te annuleren en wenst betrokken families veel sterkte toe in deze onzekere tijd." Het evenement stond gepland op 29 en 30 november.

Morgenster

Tussen 1865 en 1904 verdronken zo'n 210 Urkers, waaronder kinderen van 10 en 11 jaar. Vooral de jaren 1868 en 1883 waren rampjaren. Tijdens een storm op 28 april 1868 verdronken 26 Urker vissers tussen Vlieland en Terschelling. In de nacht van 5 op 6 maart 1883 kwamen 26 Urkers om nabij Ouddorp. In de nacht van 5 op 6 oktober 1903 kwamen tijdens een onverwachte noordwesterstorm 14 Urker vissers om. Ook in de jaren daarna verloren veel vissers het leven op zee. In 1996 was er bijvoorbeeld een explosie op de UK114. Daarbij verloren 3 mannen het leven. In 2015 verdween de Z85 Morgenster in Het Kanaal de golven. HIerbij kwamen twee Urkers van 29 en 45 jaar oud om het leven.

Onderzoek

Donderdagmiddag is bekend geworden dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid een onderzoek start naar het vergaan van de visserskotter UK-165. Over de oorzaak van het zinken van de kotter is formeel nog niets bekend. Maar zowel de KNRM als kotterorganisatie VisNed houden de mogelijkheid open dat de kotter met de visnetten is blijven haken aan een ander scheepswrak. Daardoor kan een schip in heel korte tijd omslaan.

Beeld: Urkerland.nl

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--