Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Gitte en haar man hebben veel financiële problemen

“God helpt ons ook bij financiële tegenslagen”

Gitte (40) en haar man Jannes (45) hebben veel tegenslagen in hun leven. Vooral op financieel gebied zijn de zorgen groot. Regelmatig weten Gitte en Jannes niet hoe zij de groeiende stapel rekeningen moeten betalen en hun vijf kinderen moeten voeden. Maar elke keer als de nood hoog is, laat God zien dat Hij voor hen zorgt.

Deel:

“Mijn man en ik hebben helaas te maken met veel tegenslagen. Niet alleen op financieel gebied, maar ook qua gezondheid kregen wij de nodige zorgen op ons pad. Jannes is timmerman en kluste veel bij, om financieel het hoofd boven water te kunnen houden. Zelf had ik een eigen bedrijfje, waarmee ik wat extra inkomsten kon verdienen. Ik had net wat investeringen gedaan, toen ik zwanger raakte van een tweeling. Onze drie oudste dochters waren al pubers, dus deze zwangerschap kwam als een grote verrassing. We zagen het als een wonder van God en vertrouwden erop dat Hij ons zou helpen.

Toen de tweeling een jaar was, lukte het mij niet langer om me volledig in te zetten voor mijn bedrijf én er tegelijk voor de kinderen te zijn. Ik liep vast en er zat voor mij niks anders op dan de stekker uit mijn bedrijf te trekken. Hierdoor bleven we achter met een grote schuld.”

‘Ik moest mijn zieke man alleen thuis achterlaten’

“In dezelfde periode ging het niet goed met Jannes. Hij werd steeds vermoeider en bleek ernstige slaapapneu te hebben. Doordat hij in de ziektewet terechtkwam had hij geen extra inkomsten meer uit overwerk en kreeg hij nog maar zeventig procent van zijn basisinkomen. 

Om het financiële gat op te vullen ging ik weer werken, maar hoeveel ik ook werkte, het was onvoldoende om de oplopende schulden te kunnen betalen. Daarnaast maakte ik me heel veel zorgen om de gezondheid van mijn man en vond ik het bijzonder moeilijk om hem elke dag alleen achter te moeten laten. Door alle zorgen die we hadden, kreeg mijn man een burn-out en raakte hij zijn baan kwijt.” 

‘Ze zag het als een roeping van God om te mogen delen’

“Ik had dagelijks buikpijn van de stress, door de groeiende stapel rekeningen en de zorgen om mijn man. Geld en tijd voor ontspanning was er niet meer. Het was mijn hoogste prioriteit om mijn gezin dagelijks voldoende eten te kunnen geven. Uiteindelijk redden wij het niet meer zonder hulp en kwamen wij bij de voedselbank terecht. De eerste keer dat ik daar een boodschappenpakket ging halen, liep ik trillend naar binnen. Ik werd opgevangen door een bijzonder liefdevolle vrouw, die mij meteen op mijn gemak stelde. Dat voelde als een warm bad. 

Ze zei dat ze het als een roeping van God ervaarde om met haar medemensen te mogen delen van de overvloed. Ze getuigde dat ze elke dag opnieuw Gods nabijheid ervaarde in dit mooie werk. Ik voelde me daar zo gezien door God. Het was alsof Hij mij, door deze vrouw heen, een bemoediging gaf.” 

Gebedsverhoring

“Ik had het gevoel dat mijn leven aan alle kanten vastliep. Alles leek tegen te zitten. Toen ik op een morgen mijn hele hart voor God had uitgestort en had gesmeekt om Zijn hulp, liep ik op mijn werk een onbekende vrouw tegen het lijf. Ze vertelde mij dat ze heel sterk het gevoel had dat ze mij aan moest spreken. Ze vroeg of ze mij ergens mee kon helpen. Dat verbaasde mij zo, dat ik geëmotioneerd vroeg of ze voor mij wilde bidden, omdat ik inderdaad middenin een zware periode zat. Haar medeleven voelde als het antwoord op mijn gebeden van die morgen. De vrouw beloofde voor mij te bidden en een week later kwam ik haar opnieuw tegen. Ze vertelde dat ze de hele week aan mij had gedacht en voor mij had gebeden, maar sterk het gevoel kreeg dat ze daarnaast nog meer voor mij moest doen. 

Ik heb mijn angst en schaamte opzij gezet en haar in vertrouwen genomen. Het was een enorme opluchting om mijn zorgen te kunnen delen met iemand, want het was te veel om alleen te dragen.”

Een winterjas van God

“De vrouw vroeg me een prioriteitenlijstje te maken van de dingen die we het hardst nodig hadden. Ik heb daar een paar dagen over na moeten denken, want ik vond het erg bezwaarlijk om iets aan een vreemde vrouw te vragen. Ik hoopte nog steeds op een wonder, zodat we onze problemen zelf op konden lossen. Hierdoor ging ik er helemaal aan voorbij dat deze vrouw nu juist het wonder was waar ik op hoopte. Na een paar dagen werden mijn ogen hiervoor geopend en voelde ik dat ik haar hulp aan mocht nemen. Ik vertelde haar met schroom dat we dringend een loodgieter nodig hadden om de lekkages, op vijf plekken in ons huis, voor de winter te repareren. Als tweede stond een winterjas op het prioriteitenlijstje; ik liep namelijk al drie winters in mijn zomerjas rond.

’s Middags stond het geld voor een nieuwe winterjas al op mijn rekening en de week daarna kwam er een aannemer om de lekkages te verhelpen. Het was zo`n onbeschrijfelijk wonder! God plaatste een wildvreemde vrouw op ons pad, die ons belangeloos hielp.”

'God helpt ons elke keer’

“Naast deze vrouw, heeft God in de afgelopen jaren nog meer mensen op ons pad geplaatst. Zo kregen wij met kerst een gift van een anonieme gever en ontmoetten wij een man die erop stond om al onze openstaande rekeningen te betalen. God is echt een verhoorder van gebeden. Elke keer als wij denken dat we vastlopen, komt God met een wonderlijke uitkomst. We hebben echt geleerd om ons leven aan Hem over te geven.

Ik kreeg moeilijkheden op mijn pad, maar God gaf mij kracht om deze te overwinnen. Hij gaf mij wijsheid om de problemen waar we tegenaan liepen op te lossen. Ik ben zo bang geweest dat de problemen te groot waren om het hoofd te kunnen bieden, maar God gaf mij moed om door te gaan. 

De tekst in Jesaja 41:10 heeft de afgelopen jaren als een rode draad door mijn leven gelopen. Elke keer gaf God door deze tekst Zijn bemoediging en kreeg ik kracht om vol te houden

 

Wees niet bevreesd, want Ik ben met u,

wees niet verschrikt, want Ik ben uw God.

Ik sterk u, ook help Ik u,

ook ondersteun Ik u met Mijn rechterhand, die gerechtigheid werkt.

Geschreven door

Rita Maris

--:--