Ga naar submenu Ga naar zoekveld

God, Jesus, Trump

Blog van Tijs van den Brink

Sorry dat ik nog niet helemaal in de kerstsfeer ben, lieve Visie-lezer! Ik schrijf deze column op de laatste dag van een reis door de Verenigde Staten.

Deel:

En ik mag inmiddels ook vertellen waarom ik door Amerika reis: samen met journalist en filmmaker Geertjan Lassche werk ik aan een driedelige se­rie over de vraag waarom Amerikaanse christenen zo massaal op president Donald Trump hebben gestemd in 2016, en waarom ze dat waarschijnlijk weer gaan doen in november 2020.

Trump heeft weinig supporters in Nederland. Is het traditioneel al zo dat Republikeinse presidenten en kan­didaten in ons land niet populair zijn (denk aan George Bush), bij Trump is dat nog een graadje erger. We vinden hem raar, bijna met z’n allen. Hij is vaak onbehouwen, hij liegt regelma­tig, hij zou racistisch en seksistisch zijn, hij wordt verdacht van machts­misbruik (Oekraïne!), hij voert een keiharde migratiepolitiek, hij zegde het klimaatakkoord van Parijs op en ga zo maar door.

En toch hebben ‘onze broeders en zusters’ in Amerika massaal op hem gestemd. Sterker nog: zonder de christenen was Trump geen president geworden. Geertjan en ik vroegen ons af: hoe kan dat toch? Sluiten ze hun ogen voor het hele rijtje eige­naardigheden dat ik net opsomde? Of is het misschien zo dat wij in Europa iets niet zien wat de christenen daar wel doorhebben? Het antwoord op die vraag ga ik nog niet geven, want we hopen dat u massaal gaat kijken naar God, Jesus, Trump, zoals we het programma hebben genoemd.

We gingen langs bij christenen in drie staten: de noordelijke staat Michigan (veel Nederlandse migranten daar), het zuidelijke Texas (veel olie daar) en North Carolina aan de Oostkust (veel boeren daar). En ja, velen van hen zijn enthousiast over Donald Trump. Ik had verwacht dat de meesten vooral op Trump stemden, omdat ze zijn tegenstrever, Hillary Clinton, zo verschrikkelijk vonden. Dat vonden ze inderdaad, maar ze hebben veel meer argumenten voor hun steun.

Ondertussen werd ik tijdens de reis steeds blijer over de Nederlandse politiek, hoeveel daar ook op aan te merken is. Ik ben zo happy dat we meer dan twee smaken hebben in Nederland. Stelt u zich voor dat u al­leen zou kunnen stemmen op Thierry Baudet of Lilian Marijnissen. Zou u dat niet ingewikkeld vinden? Ik wel.

God, Jesus, Trump

‘God, Jesus, Trump’ wordt in februari uitgezonden op NPO 2, drie weken achter elkaar op dinsdagavond.

Geschreven door

Tijs van den Brink

--:--