Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'God, Jesus, Trump!' is terug

Nieuwe afleveringen: woensdag en donderdag, 22.20 uur, NPO 2

Nee, natuurlijk zijn de verkiezingen niet eerlijk verlopen! Die zijn gestolen, dat is glashelder. Anders had Donald Trump zeker gewonnen. En corona? Ach, we nemen het serieus hoor, maar het wordt groter gemaakt dan het is. Wist je dat de ziekenhuizen zesduizend dollar per coronapatiënt krijgen? Ze hebben er alle belang bij het aantal coronapatiënten op peil te houden.

Deel:

Vorig jaar onderzocht ik in Texas, onderdeel van de Biblebelt in Amerika, waarom zo veel gelovigen in 2016 op Trump stemden. En nu ben ik terug voor twee nieuwe afleveringen van God, Jesus, Trump.  Tijdens een kerkdienst vlak voor Kerst wordt er enthousiast gezongen, meestal zonder mondkapje. Na de dienst worden volop handen geschud. Nee, de diensten worden niet online gehouden hier, dat doen ze vooral in staten waar de Democraten het voor het zeggen hebben. De Republikeinse staten zijn pro-religie, daar zijn de kerken uiteraard gewoon open. Wist je trouwens dat de meeste besmettingen ontstaan in de staten waar ze de meeste maatregelen hebben getroffen?

Er staan wel handsanitizers bij de ingang en de plek waar normaal gesproken koffie wordt gedronken is gesloten. Ja, er zijn een paar gemeenteleden getroffen door het virus, maar de gevolgen worden zwaar overdreven door de media hoor.

Trouwens, nog even over de verkiezingen: er zijn toch overal beelden opgedoken van Republikeinse stemmentellers die werden weggehouden bij het telproces? We hebben in filmpjes toch dozen met alleen maar stembiljetten voor Joe Biden plotseling tevoorschijn zien komen? En dan hebben we het nog niet eens gehad over de zeer partijdige media of de liberale rechters die weigeren de klachten serieus te onderzoeken.

Na een paar dagen gesprekken voeren met m’n zeer gelovige broeders en zusters in de VS, duizelt het me. Deze mensen zijn, net als vorig jaar, zeer hartelijk en gastvrij. Ze zijn allesbehalve dom. Ze zijn ook minstens zo gelovig als ik en ze hebben goede banen of leiden bloeiende kerkelijke gemeentes. Maar toch hebben ze een heel andere werkelijkheid dan ik.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Hoe langer ik erover nadenk, hoe somberder ik word. Dit krijg je dus als media alleen nog maar links of rechts zijn. Het motiveert me enorm, zo merk ik, om in Nederland journalistiek te blijven bedrijven. Om in onze radio- en tv-programma’s álle partijen aan het woord te laten, ook degene waarmee we het hartgrondig oneens zijn. Het moet. We kunnen het ons niet permitteren gaar te koken in onze eigen bubbels. Dan gaat uiteindelijk de democratie kapot. En zolang we niks beters hebben, moeten we dat niet willen...

'God, Jesus, Trump!' – nieuwe afleveringen

In het vervolg van de serie God, Jesus, Trump reist EO-presentator den Brink opnieuw af naar de Biblebelt van Amerika, waar tijdens de afgelopen verkiezingen weer massaal op de Republikein Donald Trump werd gestemd. Nu hij de verkiezingen heeft verloren, en zijn Democratische tegenstander Joe Biden op 20 januari geïnaugureerd zal worden president, wil Tijs weten: hoe gaat het nu met zijn broeders en zusters in Amerika? Hij ontmoet in God, Jesus, Trump weer christelijke Trump-stemmers, maar spreekt ook met christenen die juist op Biden hebben gestemd. 

Woensdag 13 en donderdag 14 januari, 22.20 uur, NPO 2

Kijk hier de uitzending terug op NPO Start

Geschreven door

Tijs van den Brink

--:--