Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'God kan iedereen gebruiken om iets door te geven'

Marijke Koers schreef een boek over haar persoonlijke ervaringen met God

Inmiddels is ze overgestapt naar Alpha Nederland, maar Marijke Koers (39) werkte achttien jaar als communicatiemedewerker bij De Hoop ggz in Dordrecht. Daar ontdekte ze dat je ook als niet-behandelaar een verschil kunt maken. Haar persoonlijke verhaal leidde uiteindelijk tot een boek: ‘Geloven & Genieten’.

Deel:

Werken bij De Hoop

Ondanks de soms zware problematiek waarmee mensen bij De Hoop ggz aankomen, voelde het voor Marijke niet zwaar: “Ik heb het daar enorm naar mijn zin gehad. Anders blijf je geen achttien jaar werken natuurlijk. Tegelijk heb ik veel respect voor mensen die in de hulpverlening werken, dat is wel andere koek dan wat ik deed.

Ik trok wel met cliënten op en ik begeleidde hen op de werkvloer. Bij De Hoop kunnen mensen ook werkervaring opdoen, bijvoorbeeld bij communicatie. Ik schreef veel over De Hoop en de cliënten, over hun verhalen en dan is het mooi als je dat ook van dichtbij meemaakt. Daar heb ik veel van geleerd. Als je behandelaar bent, dan moet het op dat moment gebeuren, maar ik trok een hele werkdag met iemand op. Als hun begeleider op de werkervaringsplek had je heel de dag door wel gesprekjes en kan je iemand verder helpen bijvoorbeeld door doelen te stellen. 

“Als je behandelaar bent, dan moet het op dat moment gebeuren, maar ik trok een hele werkdag met iemand op”

Ik mocht mensen helpen integreren die jarenlang op straat hadden geleefd. Sommigen hadden totaal geen werkervaring en geen idee hoe een computer aan moest of hoe Word werkte. Ik vond het fantastisch om die basis mee te geven. Je helpt mensen ook met heel kleine dingen, je afspraken nakomen bijvoorbeeld, of op tijd op je werk komen, ook als je je niet zo lekker voelt. Ervoor gaan, eerlijk zijn. Dingen die je moet leren om te kunnen werken waar je al snel over in gesprek raakt. Collega’s uit de zorg zeiden ook dat cliënten ontzettend veel leerden als ze op het werk waren.”

Dood versus leven

“Ik maakte ook heftige dingen mee. Er waren meer begrafenissen en crematies daar dan in mijn familiekring. Soms maakte iemand een einde aan zijn leven. Toch konden we vooral Verhalen van Hoop vertellen; mensen die in het leven echt met een ommekeer te maken kregen en die radicaal veranderd waren.

Bijvoorbeeld een vrouw met een heel leven achter zich, door haar alcoholverslaving had ze geen contact meer met haar familie. Zij wilde een einde haar leven maken voordat ze bij De Hoop terechtkwam. Daar kreeg ze hulp en het ging goed met haar. Ze leerde God kennen, terwijl ze niet gelovig was opgevoed. Zij werkte toen op dezelfde afdeling als ik. Het ging snel beter, tot ze lichamelijk heel erg ziek werd. Ze wilde graag genezen, vooral omdat ze op de goede weg was, maar ons gebed werd niet verhoord. God hielp haar er wel doorheen, dat voelde ze en wij waren als collega’s een soort familie voor haar. Dat is heel bijzonder, dat je zo’n rol mag vervullen met verjaardagen, Sinterklaas vieren en zo. Ik deed het erbij, naast mijn gezin, voor haar was het het enige.

“Een krachtige getuigenis voor een niet-gelovige familie”

Toen ze een weekendje naar huis mocht, is ze door een ongeval om het leven gekomen. Dat was zo heftig! En toch was het goed, want ze wilde ook graag bij God zijn. Wij verzorgden de liturgie voor haar crematie. Haar familie kwam wel opdagen bij haar crematie en waren helemaal ontroerd dat wij er met zo’n grote groep waren en nog een lied zongen. Het was een krachtige getuigenis voor de niet-gelovige familie. Dan kan het toch door de dood heen goed zijn.

Deze mevrouw kwam niet door zelfdoding aan het leven, maar een andere vrouw dronk zichzelf helaas dood. Zij kon niet goed aangeven dat ze weer een terugval had en dat werd haar fataal. Gelukkig konden veruit de meeste mensen wel het leven van verslaving of psychische problemen achter zich laten. Dat was heel mooi en hield mij positief. Het hielp mij om te gaan met mensen bij wie het minder goed ging. Het is soms een kwestie van leven of dood. Niet alle mensen hebben zware problemen, het is wel heel fijn om mensen weer hoop te kunnen geven, dat ze weer een toekomst voor zich zien en dat hun ogen gaan stralen. Daar deden we het voor.”

Geloven & Genieten

“De gave om te evangeliseren heb ik niet, toch heb ik wel het verlangen om mensen met de Here Jezus kennis te laten maken en te laten ervaren hoe mooi een leven met Jezus is. Het lukte mij niet om in contact met mensen te komen, maar bij Alpha Nederland werk ik sinds begin dit jaar wel mee om dat te laten gebeuren. Daarnaast houd ik ervan om te spreken over Bijbelse thema’s.

“Wat is jouw verhaal?”

Tijdens een cursus jaren geleden kreeg ik de vraag: ‘Wat is jouw verhaal?’ Die vraag liet me niet meer los. Wat maakt mij uniek? Dat bleef een paar jaar sudderen tot ik besloot het op te gaan schrijven. Wat is dan mijn verhaal en waarover zou ik dan willen spreken? Ik liet een vriendin lezen wat ik geschreven had en zij was zo enthousiast, dat ik doorging met schrijven en het aanbood bij een uitgever. Ik ben daarvoor gaan bidden: ‘God als U dat wilt, laat dat boek er dan maar komen.’ Ik koos drie uitgeverijen uit waar ik het zou aanbieden, daarna was het klaar voor mij. Bij de tweede uitgeverij was het raak!

Ik ben nog steeds verrast, zeker ook door de positieve reacties die ik op mijn boek Geloven & Genieten krijg. God kan iedereen gebruiken om iets door te geven, Hij doet bijzondere dingen door ons heen. Het is gewoon mijn verhaal, toch voelen veel mensen zich erdoor bemoedigd. Ik wilde zo graag meer voor God doen, maar dat kan in allerlei kleine dingen zitten. God heeft voor iedereen een plan.”

Geloven & Genieten, ISBN: 9789083117324, € 15,95, www.marijkekoers.nl

Beeld: Ineke Linssen Fotografie

Geschreven door

Joke Heijkens

--:--