Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Goed afscheid nemen van je werk, hoe doe je dat?

Zo voorkom je dat je in een gat valt

Iedereen krijgt er wel een keer – of veel vaker – mee te maken: afscheid nemen van je werk. De een ervaart het als een opluchting, terwijl het voor een ander vooral pijnlijk of moeilijk is. Hoe neem je op een goede manier afscheid?

Deel:

Na drie jaar elke week een blog te hebben geschreven voor Visie online, is dit mijn allerlaatste. Het is tijd om afscheid te nemen en ruimte te maken voor andere mensen met hun verfrissende ideeën en verhalen. Ik ben dankbaar voor wat ik heb mogen doen en zie uit naar de nieuwe dingen die op mijn pad zullen komen. Tegelijkertijd ben ik mij ervan bewust dat er veel mensen zijn die het moeilijk vinden om afscheid te nemen van werk dat ze graag deden.

Hoe maak je afscheid nemen van je werk minder zwaar?

God begint altijd weer iets nieuws

Geen enkel einde is het absolute einde, want God begint altijd weer nieuwe dingen. De prachtige tekst uit Jesaja 43:19 is zó hoopgevend: ‘Blijf niet staan bij wat eertijds is gebeurd… zie Ik ga iets nieuws beginnen, nu ontkiemt het...’ Als iets ontkiemt, dan groeit het al een tijd lang onder de grond. Je ziet dat niet, maar het gebeurt wel. Zo is het vaak als dingen eindigen: God is al lang bezig geweest nieuwe dingen in je leven tot bloei te brengen. Je ziet ze pas ontkiemen wanneer je het oude loslaat en je richt op wat gaat komen.

De duivel wil je graag ontmoedigen en je somber en angstig maken met de gedachte dat er nooit meer wat nieuws komt. Maar dat zijn leugens! Ook als je niet direct iets nieuws hebt, mag je weten dat God ‘ondergronds’ bezig is nieuwe dingen in jouw leven te brengen.

God neemt geen afscheid van jou

Loslaten vinden veel mensen moeilijk. Je weet immers wat je nu hebt of doet – of dat goed is of niet – en je weet niet wat er komt. Dat kan je onzeker maken, waardoor je geneigd bent vast te houden. Die manier van leven, is leven vanuit angst en niet vanuit vertrouwen.

We moeten leren loslaten in de wetenschap dat God ons altijd vasthoudt. Hij is je Schepper en Vader en Hij houdt zo ontzettend veel van je. En Hij laat alles wat er gebeurt, meewerken ten goede voor hen die Hem liefhebben (Romeinen 8:28). Dus houd moed! Ja, het kan zijn dat je moet wachten op iets nieuws, terwijl je het oude al hebt losgelaten. Maar weet dat Gods timing altijd perfect is. Hij laat je nooit los en Hij gaat altijd met je mee. Zoals Psalm 23 ons leert: Jezus is de Goede Herder en Hij zal je leiden op het pad dat God voor ogen heeft.

Lees ook: Zó word je een veerkrachtig mens
Lees ook: Zó word je een veerkrachtig mens

Kijk naar wat je geleerd hebt en neem dat mee

Er valt bijna altijd wel iets te leren wanneer je iets een tijd lang hebt gedaan. Gun jezelf tijd om terug te kijken en na te denken over jouw groeiproces. Wat ging er goed? Kon er iets beter? Wat heb je in de loop van de tijd anders gedaan en waarin ben je gegroeid? Oftewel: wat kun je meenemen naar de volgende klus die op je wacht?

Werk is goed voor onze karaktervorming. En God vindt werk ook belangrijk. Maar besef ook: God wil niet dat we werk zien als ‘het doel dat we per se moeten bereiken’. Hij wil zélf ons doel zijn. En alles wat we doen en leren, mag ertoe bijdragen dat we meer op Jezus gaan lijken, zodat we werkelijk zullen leven ter eer en glorie van God en Zijn heilige Naam. Werk dat stopt? Het is een springplank om nieuwe avonturen te beleven met de God die altijd weer nieuwe dingen bedenkt om je dichter naar Zijn Vaderhart toe te trekken!

Bij dezen wil ik jullie, lezers van mijn blogs, en natuurlijk ook het geweldige team van Visie bedanken en Gods zegen toewensen. Het was een mooie tijd!

Geschreven door

Carianne Ros

--:--