Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Goed nieuws: Hoe bijen kunnen zorgen voor vrouwenemancipatie, armoedebestrijding en biodiversiteit

Door de overvloed aan ellendig nieuws zou je bijna vergeten dat er ook nog heel mooie dingen gebeuren. Zoals bij dit project in Oeganda, waar bijen (!) zorgen voor vrouwenemancipatie, armoedebestrijding en biodiversiteit.

Deel:

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

De Nederlandse Nienke Boone is hobby-imker en betrokken bij een bijzonder project met bijen in Oeganda van Metterdaad en partnerorganisatie Woord & Daad. Noord-Oeganda is heel droog, met schrale grond en weinig bomen. Dat zorgt ervoor dat de vruchtbare toplaag van de grond kan wegwaaien en door klimaatverandering is de regenperiode ook nog eens regelmatig korter. Dat maakt dat oogsten mislukken en er veel armoede is. 

Gelukkig is er sinds een paar jaar een lucratieve extra inkomstenbron voor de Oegandezen: bijen houden voor honing. Nienke: 'Bijen houden is een vrij eenvoudige manier om extra inkomen te genereren. Met een goede training kun je al snel aan de slag en het kost geen hele dagen onderhoud. Het gaat ook nog eens gepaard met mooie bij-effecten. Zo planten de imkers fruitbomen voor de bijen. Die houden het water goed in de bodem vast en zorgen voor bijvoorbeeld mango’s om te verkopen of als extra voedsel. Daar kunnen gezinnen dan zomaar het schoolgeld van de kinderen van betalen.'

Kijk de video hieronder, en wil je meer weten? Ga dan naar https://metterdaad.eo.nl/oeganda

--:--