Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Graceland Festival gaat – in aangepaste vorm – door

'Er is zo veel moois te beleven, het is eigenlijk te veel om op te noemen'

Alles was in kannen en kruiken: eindelijk weer een heus Graceland Festival! Helaas gooide de laatste persconferentie toch roet in het eten: meerdaagse festivals worden vanwege de aangescherpte coronamaatregelen per direct verboden. Toch wist de organisatie een aantrekkelijk programma in elkaar te zetten.

Deel:

Ontmoetingen, muziek, dans, theater, of gewoon lekker liggen in het gras. De organisatie was helemaal klaar voor een nieuwe editie van het Graceland Festival. Het vijfdaags zomerfestival zou dit jaar plaatsvinden van 18 tot en met 22 augustus op een glooiend natuurterrein in Zeewolde.

Bittere pil

“De nieuwe maatregelen, aangekondigd in de persconferentie van 9 juli waren al een bittere pil,” zegt Graceland Festival-directeur Gerda van Veen. “Helaas zette het kabinet deze week definitief een streep door de festivalzomer. Meerdaagse evenementen mochten al tot begin augustus niet plaatsvinden, maar dat verbod wordt verlengd tot ten minste 1 september. Ons team heeft alles op alles gezet om de bezoekers ondanks alles toch een plek van ontmoeting, inspiratie en verbinding te bieden. En dat is gelukt!”

Het echte gesprek

De Evangelische Omroep is hoofdsponsor van het Graceland Festival en is met een sfeervolle en gezellige ontmoetingsplek aanwezig op het terrein. “De EO is – net als de organisatie van het festival – bezig met moderne geloofsvragen en op zoek naar nieuwe vormen van geloven,” zegt bestuursadviseur Janneke de Leede. “Het veelkleurige publiek dat naar Graceland komt, herkent deze zoektocht. En dat is precies de doelgroep die wij ook willen bereiken. Als EO kunnen we dus goed aansluiten en inhoudelijke programmaonderdelen bieden. We willen vooral de bezoeker ontmoeten en het echte gesprek aangaan. Wat houdt deze mensen bezig? Waar zouden wij als EO iets mee kunnen? We willen op dit festival niet alleen laten zien wie wij zijn en wat wij doen als organisatie, maar vooral luisteren en verbinding zoeken.”

Festivaldagen

De organisatie van het Graceland Festival zet het vijfdaagse festival om in drie afzonderlijke festivaldagen. De eerste twee vinden plaats op vrijdag 20 en zaterdag 21 augustus. De derde dag wordt een indoor-evenement in januari 2022. Gerda: "Als bonus zetten we zondagochtend 22 augustus onze festivaldeuren open en kun je aansluiten bij een mooie viering."

GLF19_VRIJ_Kinderdorp_PimdeWeerd-9

Alle leeftijden

De bezoeker van het Graceland Festival kan rekenen op een afwisselend programma van ongeveer negentig verschillende programmaonderdelen, voor alle leeftijden. Naar welk onderdeel kijkt Gerda vooral uit? “Graceland biedt podium aan prikkelende sprekers, creëert ruimte voor intieme muzieksets, meeslepende shows, rustgevende meditatie en kleine kunst. Ik zie uit naar heerlijk dansen bij een optreden van indierockband This Beautiful Mess. Of naar het verhaal van de bekende migrantenpastor Moses Alagbe, dominee in de Bijlmer. Hij kan ons iets leren over de kerkviering als werkelijke viering. En ik heb echt zin in het optreden van Shirma Rouse. Een avond vol onvervalste black gospel. Er is zo veel moois te beleven op Graceland, het is eigenlijk te veel om op te noemen.”

Het ontstaan van Graceland

Het Graceland Festival wordt vaak vergeleken met het ‘oude’ Flevofestival. Dit meerdaagse evenement startte in 1978 en werd jarenlang door ruim 10.000 liefhebbers bezocht. In 2012 stopte dit festival vanwege tegenval- lende bezoekersaantallen. Gerda van Veen: “Ik ben zelf 27 keer naar Flevo geweest. Voor mij was dat destijds een plek waar ik op een of andere manier mijn geloof meer snapte. Ik voelde me nooit helemaal thuis in de bestaan- de christelijke vormen. Noem me een beetje rebels of eigenzinnig, maar ik had veel vragen en kreeg binnen de kerkmuren vaak de geijkte, voorgekookte antwoorden.”

Kinderen en tieners

Voor kinderen en tieners is er een apart programma. Theater Changing Stories gaat met de kinderen een theatervoorstelling maken. Changing Stories werkt veel met kinderen die opgroeien in vluchtelin- genkampen. Daarnaast is er een speciaal programma voor tieners waar onder anderen Marc Floor ten Brinke, bekend van The voice kids, zal optreden.

Informatie en tickets

Houd voor het laatste nieuws, het programma en tickets de website in de gaten: Gracelandfestival.nl

GLF19_VR_Festivalterrein_sfeer_Ellemieke07

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--