Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Gratis christelijke coaching voor gastgezinnen Oekraïners

'Coaching kan helpen om de situatie thuis prettig en goed te houden'

Stichting Gave biedt gratis christelijke coaching aan voor gezinnen die Oekraïense vluchtelingen opvangen. Ook kunnen Oekraïners aankloppen voor psycho-pastorale hulp.

Deel:

Met de christelijke coaching speelt Gave in op de problemen en vragen die er binnen gastgezinnen spelen. Daniëlle Overvest, coördinator van dit project, vertelt: “Je haalt niet je neefje uit Friesland in huis die een nachtje komt logeren, het zijn mensen die uit een oorlogssituatie komen. Dat is nogal wat. De coaching kan helpen om de situatie thuis prettig en goed te houden.”

Waarom bieden jullie deze coaching aan?
“We hebben met verschillende gastgezinnen gebeld en hoorden dat het niet overal even goed ging. De meeste mensen konden we met vrij simpele concrete tips verder helpen. We hebben contact gezocht met TotalBalance, een coachingsnetwerk. Zij wilden ons helpen met hun netwerk. De vraag en het aanbod kwamen op die manier mooi samen. We hebben ervoor gekozen om de vrijwilligers – met een hulpverleningsachtergrond – specifiek te trainen op het gastgezin-zijn, cultuurverschillen en traumaverwerking.”

Wat kan een gastgezin van een coach verwachten?
“Een coach belt je eens in de tien dagen op – tenzij je zelf anders wilt – om in de eerste plaats een luisterend oor te bieden en te horen hoe het gaat. Hij of zij probeert daarin ook de vinger op de zere plek te leggen als het niet zo goed gaat, en met de informatie die de coach vanuit Gave heeft meegegeven, kan hij adviseren. Ook kan de coach bidden met of voor het gastgezin.”

Wanneer is het verstandig een coach aan te vragen?
“Zo vroeg mogelijk, want voorkomen is beter dan genezen. Als er Oekraïense gasten komen, is het goed om direct een coach aan te vragen. Ook omdat je als gastgezin best veel kunt bijdragen aan een goede verwerking van traumatische ervaringen. Zo is het bijvoorbeeld goed iemand weer de regie over zijn eigen leven te geven en zijn/haar eigen keuzes te laten maken. Laat iemand bijvoorbeeld zijn eigen eten koken en kiezen naar welke supermarkt hij gaat.”

De psychologen en de coaches doen het allemaal vrijwillig. Dat is heel bijzonder

Welke hulp biedt Gave aan Oekraïners?
“We zijn bezig met het opbouwen van een netwerk van psychologen en andere hulpverleners die aan Oekraïners psychopastorale hulp kunnen bieden. Dat zijn geen lange trajecten, maar gewoon een aantal gesprekken met basishulp, om te herstellen van traumatische ervaringen. We hebben contact met twee psychologen die in Nederland en ook in oorlogsgebieden veel ervaring hebben op dit vlak. Zij trainen de psychologen – die niet gespecialiseerd zijn in traumaverwerking – hierin, zodat ze de Oekraïners goede hulp kunnen aanbieden.”

Gaat het hier om vrijwilligerswerk?
“Ja, de psychologen en de coaches doen het allemaal vrijwillig. Heel bijzonder. Ik zie daarin ook echt de hand van God; alles valt zo mooi samen en gaat gemakkelijk. Ik vind het mooi dat mensen met zo veel ervaring zich melden en op vrijwillige basis iets voor de ander willen betekenen. Mensen worden op deze manier geestelijk geholpen én ook dichter bij God gebracht. Juist omdat zo’n heftige periode in het leven veel vragen oproept, is dat belangrijk.”

Aanmelding voor coaching voor gastgezinnen kan via Gave.nl/gastgezin. Aanvraag voor psycho-pastorale hulp kan op Gave.nl/hulpoekraine.

Geschreven door

Elsina Neutel

--:--