Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Groeten van Gerri: een lockdownkomedie

'Een haastklus, en dat voel je'

Normaal gesproken duurt het zeker een jaar om van A tot Z een film te maken, meestal nog veel langer. Maar sinds het begin van de wereldwijde lockdown zijn er al verrassend veel films met een coronathema geproduceerd. De Canadese thriller 'Corona' bijvoorbeeld, het Indiase drama 'Coronavirus', en de Amerikaanse horrorfilm 'Corona Zombies'. Ik heb alleen de trailers gezien, maar het lijken me geen meesterwerken.

Deel:

In Nederland is inmiddels ook een coronafilm gemaakt, een komedie, die al in juni in première ging op Pathé Thuis en sinds kort ook te zien is op Netflix. Hij heet Groeten van Gerri en is voor een habbekrats geregisseerd door acteur Frank Lammers, die ook de hoofdrol speelt en diverse collega’s optrommelde voor (virtuele) bijrolletjes.

Hoofdpersoon Gerri is een alleenstaande, klungelige scheikundeleraar, die tijdens de lockdown online lesgeeft vanuit zijn appartement. Verstrooid vergeet hij op een dag een broek aan te trekken, waarop hij in zijn witte onderbroek het internet over gaat. Intussen beleeft hij een romance met een webcamgirl op een sekssite (het blijft vrij kuis) en wordt zijn moeder ziek.

Verstrooid vergeet hij een broek aan te trekken, waarop zijn witte onderbroek het internet over gaat

Noodgedwongen thuis

Lammers vertelt in interviews dat hij Groeten van Gerri maakte om iets te doen te hebben terwijl hij noodgedwongen thuis zat zonder werk. De film is ook duidelijk bedoeld om mensen een hart onder de riem te steken én om kritisch commentaar te leveren op de actualiteit. Sympathiek is het project zonder meer, en zeker de eerste helft is bij vlagen komisch en geïnspireerd.

Tien dagen

Toch is het niet voor niks dat films doorgaans een wat langere productietijd hebben. Scenarist Michiel Stroink deed tien dagen over het scenario, dat daarna vrijwel meteen werd verfilmd. Een haastklus dus, en dat voel je. Groeten van Gerri had allicht beter gewerkt als een reeks korte sketches; het geheel gaat dramatisch gezien nergens heen. En de moraal over omzien naar elkaar – hoe mooi ook – ligt er wel erg dik bovenop.

Enfin, toch knap voor elkaar gekregen natuurlijk. En geheid honderd keer beter dan Corona Zombies.

Bekijk de trailer van 'Groeten van Gerri'

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Groeten van Gerri

Regie en hoofdrol: Frank Lammers. Kijkwijzer: vanaf 12 jaar wegens geweld en taalgebruik. Nu te zien op Netflix en Pathé Thuis.

Geschreven door

Rick de Gier

--:--