Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Grote kracht in kleine liedjes: ontmoet zangtrio 'Hemelwaters'

Deze groep zie je in aflevering 2 van ‘Zing!’

Twintigers Nicole, Anouk en Josephine leerden elkaar kennen op de Rockacademie van de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg. Een paar jaar geleden begon het drietal met hun gezamenlijke muzikale avontuur. Dat bleek een match made in heaven. De dames van ‘Hemelwaters’ vertellen over hun ambities en inspiratiebronnen én onthullen de achtergrond van hun groepsnaam.

Deel:

“We zijn pas sinds februari echt bij elkaar”, vertelt Josephine. “Maar in 2019 zongen we voor het eerst samen, tijdens de open dag van onze school. Dat klonk zo goed dat ik de andere twee appte: ‘Laten we hier iets mee doen!’. We kwamen tot de ontdekking dat we heel goed bij elkaar pasten qua stem en stijl van zingen. Maar door de pandemie was het contact op en af. Lange tijd kwam het niet echt van de grond. Tot dit jaar.”

Passieproject

Als in ons gesprek één ding duidelijk wordt, is het dit: “Hemelwaters is een passieproject”. Josephine, Anouk en Nicole benoemen het keer op keer. “We doen bijna alles met z’n drieën”, vertelt Nicole. “We hebben geen muzikaal leider. De ene keer maakt de een de arrangementen, de andere keer de ander.”

Naast ‘Hemelwaters’ maken de drie ook individueel muziek. Soms solo en regelmatig als backing vocal bij andere artiesten. Zo timmert Nicole niet alleen aan de weg met ‘Hemelwaters’, maar ook solo onder de naam ‘NICCI NOVA’.

‘Hier zijn wij met onze kunst’

Met hun deelname aan ‘Zing!’ willen de dames aan Nederland laten zien wat ze in hun mars hebben. Anouk: “We willen onze passie graag met anderen delen. We geloven er zo in, dat we het liefst van de daken willen schreeuwen: ‘Hier zijn wij met onze kunst’. We willen ónze wereld delen met de rest van Nederland.”

Intiem en rustgevend

Op de vraag hoe de naam ‘Hemelwaters’ is ontstaan, klinkt in eerste instantie gelach. “Nou, dat is wel een grappig verhaal”, zegt Nicole niet veel later. “Een jaar of twee geleden zochten we naar een mooie naam; het liefst met een link naar de natuur. Iets met neerslag vonden we mooi, want regen heeft iets intiems en rustgevends. Die sfeer willen we in onze muziek ook overbrengen. En zo kwamen we op de Wikipedia-pagina over neerslag. Eerst dachten we aan de naam ‘Hemelwater’, maar dat was al een biermerk. Toen hebben we er een ‘s’ aan vastgeplakt.”

Hemelwaters - Josephine - Nicole - Anouk
Josephine, Nicole en Anouk vormen samen 'Hemelwaters'.

Op elkaar leunen

Intiem is ook de auditie van het drietal. Anouk: “We treden op met het nummer dat ons een paar jaar geleden bij elkaar heeft gebracht. Het eerste nummer dat we ooit samen hebben gezongen. Het is een intiem optreden: klein, meerstemmig en met gitaar.”

Josephine: “Met ‘Hemelwaters’ zetten we alle songs die we tof vinden om naar ons genre. Zo blijven we in elk nummer op elkaar leunen en met elkaar kleuren.”

Inspiratie uit verschillende hoeken

Waar de drie zangeressen qua visie en ambities volledig op een lijn liggen, komt hun inspiratie voor het maken van muziek uit verschillende hoeken. Josephine groeide op met de folkrockmuziek van Crosby, Stills & Nash. “En ik heb veel bewondering voor Jeff Buckley. Dat vind ik een ongekende artiest.”

Anouk: “Voor mij is het begonnen bij het genre waar we ons ook met ‘Hemelwaters’ in profileren. Zoals het vocale trio ‘Joseph’ en folkrock-trio ‘The Staves’. Ook de muziek van singer-songwriter Avi Kaplan, die ooit deel uitmaakte van Pentatonix, vind ik te gek.”

Nicole’s muzikale voorkeur zit aan een heel andere kant. “Ik maak zelf Nederlandstalige poëziepop. Door Wende Snijders ben ik begonnen met Nederlandstalig schrijven. Ook luister ik graag naar Eefje de Visser en naar folk & blues van onder andere Bonny Raitt en Eva Cassidy. En ik ben opgegroeid met de allereerste plaat van Ilse de Lange!”

Muziek vieren met de concurrentie

Terug naar 2023: de auditie is inmiddels achter de rug. De dames van ‘Hemelwaters’ kijken met veel plezier terug op hun optreden én de sfeer achter de schermen. “Je bent er allemaal om muziek te vieren. Dat is het grotere doel”, zegt Josephine.

“En we zijn dikke matties geworden met de Boezem Boys. We stonden met het openingsnummer tegenover elkaar. Wat ze doen is zó grappig en het is leuk om backstage met ze te hangen. Alleen al zo’n super stoere vrouw op gitaar die al die mannen in toom houdt! Geweldig! O, en Blueprint volgen we sinds de opnames op Instagram.”

Carrière in de muziek

Natuurlijk blijft het niet alleen bij het vieren van muziek. De dames zijn ambitieus en dromen van een carrière in de muziek. Nicole: “Het is fantastisch om met z’n drieën te zingen. Ik wil het liefst met dit passieproject het werkveld in. Misschien wel een eigen theatervoorstelling met ons drie + band. Of op tour met een andere artiest die ons meeneemt als backing vocals of in het voorprogramma…”

Josephine: “Nu we ons eigen stijltje te pakken hebben, lijkt het mij vet om met een artiest als Froukje een akoestische versie uit te brengen van een van haar nummers. Froukje, maar dan met een Hemelwaters-sausje!”

“Het allergrootste doel is gewoon samen blijven zingen”, besluit Anouk. “Omdat het als thuiskomen voelt. Het is een match made in heaven. Het zou fantastisch zijn als we hier een deel van onze levensinkomsten uit kunnen halen.”

‘Ga het doen!’

Voor iedereen die ook graag wil zingen – op welk niveau dan ook – hebben de drie dames een duidelijk boodschap: “Ga het doen! Echt, doe gewoon! Bij ons is het ook begonnen met passie. We vonden en vinden het gewoon heel leuk. Zoek mensen om je heen met wie je het samen kunt doen; muzikanten, een songwriter, docent of groep. Samen zingen is het leukste dat er is!”

Benieuwd naar de auditie van ‘Hemelwaters’? Kijk aflevering 2 van 'Zing!' nu op NPO Start.

Blijf op de hoogte van 'Zing!'

Ontdek de uitgebreide programmapagina

Blijf op de hoogte van 'Zing!'

Leer de zanggroepen kennen, ontdek de leukste fragmenten en stem tijdens de uitzending op jouw favoriete optreden.

Geschreven door

Linda Mast - van de Pol

--:--