Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Gruwelijke martelingen voor Noord-Koreaanse gelovigen

Nieuw rapport vertelt verhalen van slachtoffers

“Ik werd in een kooi van 1 meter hoog gestopt met stalen tralies aan alle vier de kanten die onder stroom stonden.” Dat vertelt een overlevende van een Noord-Koreaans strafkamp. Dagblad ‘Trouw’ schrijft over gelovigen, met name christenen, die zwaar worden vervolgd in het land van dictator Kim Jong-un.

Deel:

De krant baseert zich op een recent rapport van Korea Future Initiative, een Zuid-Koreaanse ngo die Noord-Koreaanse mensenrechtenschendingen in kaart brengt. Onderzoekers spraken met 117 slachtoffers, daders en getuigen die gevlucht waren naar Zuid-Korea.

Gruwelijke martelingen

Straffen voor christenen zijn draconisch, schrijft Trouw. Levenslange dwangarbeid en zelfs de doodstraf, en hele familie worden opgepakt, tot zelfs kinderen van 3 jaar oud. Het rapport verhaalt van gruwelijke martelingen. Zo kregen sommige gevangenen een mengsel van water en rodepeperpoeder in hun neusgaten gegoten. Een gedetineerde die na drie jaar vrijkwam, woog nog maar 27 kilo.
Om een voorbeeld te stellen worden christenen publiekelijk geëxecuteerd.

Rapport Human Rights Watch

Eerder deze maand verscheen een rapport van Human Rights Watch, waaruit blijkt dat Noord-Koreanen die worden opgepakt, stelselmatig gemarteld en vernederd worden. Ze verblijven in te kleine en onhygiënische cellen, krijgen amper voedsel en worden gedwongen valse verklaringen af te leggen. Vrouwelijke verdachten worden vaak seksueel misbruikt. "Je bent minder waard dan een beest," aldus een van de ondervraagden in dit rapport.

Ranglijst Christenvervolging

Noord-Korea staat al achttien jaar op de eerste plaats op de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors.

Lees het hele artikel in Trouw.

Beeld: Shutterstock
Bijschrift: De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un tijdens een ceremonie in Vladivostok.

Geschreven door

Mirjam Hollebrandse

--:--