Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hanneke trouwde twee keer met een ex-verslaafde - zo hield ze zich staande als moeder

Uitgehuwelijkt door God

Na haar eerste huwelijk weet Hanneke één ding zeker: ze wil niet nog een keer met een ex-verslaafde trouwen. Totdat Jack voorbij komt. Van gebrokenheid tot compleet herstel; uit haar twee huwelijken weet Hanneke als geen ander hoe je je leven én dat van je kinderen aan God overlaat.

Deel:

Zo’n achttien jaar geleden wordt Hanneke verliefd op een man in het rehabilitatiecentrum van haar kerk. “Hij volgde een tweejarig programma om van zijn drugsverslaving af te komen,” vertelt Hanneke (48). “Voordat we iets begonnen, wachtte ik tot hij het hele programma had doorlopen. Eerst ging het goed, maar het laatste half jaar zat hij zijn tijd uit. Zo smokkelde hij pornografie binnen. Mensen waarschuwden me, maar ik was eigenwijs en behoorlijk verliefd: ik dacht dat dit de man van God was voor mijn leven.”

'Ik had twee jaar op hem gewacht, en dan gaat hij zo met mij om - dat ging zo diep'

Vier maanden nadat het rehabilitatieprogramma is afgelopen, trouwt Hanneke met hem. Snel daarna raakt ze zwanger. Even lijkt het goed te gaan, maar al snel ontdekt ze dat hij rare dingen uithaalt. “Tijdens onze huwelijksreis was hij een hele avond weg op z’n scooter. Spullen begonnen te verdwijnen en hij maakte veel geld op. Toen ons dochtertje Shannon net geboren was, reed hij midden in de nacht door rood in een prostitutiegebied. En op een bankafschrift zag ik dat hij op mijn rekening een hotelovernachting had geboekt. Toen hij ’s ochtends thuiskwam – ik had de hele nacht op hem gewacht – dwong hij mij om met hem naar bed te gaan.” Er breekt iets in Hanneke. “Ik had twee jaar op hem gewacht, en dan gaat hij zo met mij om. Dat ging zo diep.”

Dochtertje

verslaafd

“Als hij geen drugs had gebruikt, was hij best leuk. Het was niet alleen maar negatief, ik hield wel van hem. Ook tegen mijn dochter is hij altijd wel lief geweest. Maar hij heeft nooit echt als een vader voor haar gezorgd. Toen hij moest oppassen, als ik naar de kerk ging bijvoorbeeld, trof ik Shannon daarna weleens alleen in haar bedje aan – hij was weg. De avond vóór we haar opdroegen in de kerk, bleek hij een vechtpartij te hebben gehad en een vrouw te hebben gestoken.”

Opsporing Verzocht

En dan zegt God tegen Hanneke dat Hij gaat ingrijpen. Een week later vindt Hanneke drugs in huis – en nog een week later wordt haar man op straat opgepakt. “Het was Goede Vrijdag, om 01:00 uur ’s nachts stonden er zeven rechercheurs voor de deur om huiszoeking te doen. Ik had mijn sieraden in mijn dochters knuffel verstopt, zodat hij die niet kon verpanden; toen ik dat vertelde, wisten de rechercheurs al dat ik niet schuldig was. Wat bleek? Onze telefoon was afgetapt en we zijn een tijdje achtervolgd. Ik wist van niets. Hij bleek meerdere vrouwen te hebben beroofd en gedwongen tot orale seks. Hij is zelfs op Opsporing Verzocht geweest.”

Web

Al die tijd vertelt Hanneke haar omgeving dat het goed gaat. “Maar ik zat gevangen. Ik werd geleidelijk ingekapseld, als in een web van een spin. We waren getrouwd, dus ik wilde mijn man gehoorzaam zijn. Zelfs tijdens zijn voorarrest van negen maanden loog hij tegen me. Dat ik maar niet naar de rechtszaak moest komen, omdat de slachtoffers mij ook als dader zagen. En dat hij dit allemaal wel móest doen, omdat ik slecht zou zijn in bed. Hij heeft mij een keer bij de keel gegrepen omdat hij dacht dat ík vreemdging. Ik zou mannen verleiden. Zo praatte hij op mij in.”

“Toen hij uiteindelijk in de gevangenis zat, belde hij of ik geld wilde komen brengen. God zei dat ik het niet moest doen, maar toch stapte ik in de auto. Ik kende de weg goed, maar ik ben zó verkeerd gereden dat ik weer bij huis uitkwam. Vanaf toen voelde ik dat touw niet meer om mijn middel dat naar hem trok. Ik kreeg de kracht om nee te zeggen.”

Alleenstaande moeder

Twee jaar na hun trouwen scheiden Hanneke en haar ex-man. Vanaf dan is ze alleenstaande moeder. “Gelukkig kon ik een dag extra gaan werken, omdat zijn inkomen wegviel. Familie en mensen uit de kerk hielpen me om het huis schoon te maken. Zo heb ik me dat eerste jaar staande gehouden, samen met God. Terwijl mijn dochtertje in bed lag, schreeuwde ik het in de keuken naar Hem uit: ik wilde mijn ex-man vergeven, maar ik kon het niet. Na twee maanden was de angel eruit en kon en wílde ik hem steeds meer vergeven. Jaren later kwam er opeens een herinnering boven, toen ik me als tiener heel eenzaam voelde. Jezus zei tegen me dat Hij daarbij was. Toen was de eenzaamheid weg. Hij heeft me hersteld, in zeven jaar – het getal van de volheid. Uiteindelijk heb ik mijn ex-man helemaal kunnen vergeven. Ik was vrij.”

Uitgehuwelijkt door God

En dan leert Hanneke een nieuwe man kennen. “Ik wilde niet meer met een ex-verslaafde trouwen – maar Jack heb ik leren kennen uit hetzelfde rehabilitatiecentrum. Hij had zijn rehab afgemaakt, zat inmiddels in het leidersteam van de kerk en woonde in een leefgemeenschap met zijn drie kinderen. Toen hij op mijn verjaardag kwam, zei Shannon, toen zeven jaar, tegen mij: ‘Mama, het lijkt me zo leuk, een nieuwe papa!’ Ze had het over Jack. Ik zag dat niet zitten en zei tegen God: ‘Daar begin ik niet aan, maar als U er toch iets mee wilt, laat het maar zien dan.”

'Ze hadden gebeden dat God mijn hart voor Jack zou openen als dit binnen Zijn plan past'

Als Hannekes auto kapot gaat, biedt Jack haar zijn auto aan. “Ik wilde hem op afstand houden, dus zei dat ik er eerst voor wilde bidden. In die weken kreeg ik verschillende Bijbelteksten van God. Zoals ‘Zie, Ik ga iets nieuws verrichten, nu ontkiemt het – heb je het nog niet gemerkt?’ (Jesaja 43:18). In mijn kamer begon toen opeens de stam van een oud palmpje uit te spruiten. En ‘Hoe kan Gods liefde in iemand blijven die zijn hart sluit voor een broeder of zuster die hij gebrek ziet lijden?’ (1 Johannes 3:17). Ondertussen had Jack zonder dat ik het wist onze voorganger gebeld, ze hebben gebeden dat God mijn hart voor Jack zou openen als dit binnen Zijn plan past. En God sprak, het was zo duidelijk. Hij opende mijn hart voor Jack. Op kerstavond hebben we uitgesproken dat we elkaar leuk vonden. Vier maanden later zijn we getrouwd. We zijn een soort uitgehuwelijkt door God.”

Eretitel

Ze moeten van twee gezinnen één worden. “Zijn kinderen waren niet echt opgevoed, ze waren in het verleden verwaarloosd door hun moeder. Toen we één gezin werden, ging dat dus ook met vallen en opstaan. Ik houd van structuur en discipline, zij waren brutaal en liepen over tafels. Ik vond het wel lastig om de puinhoop van hun verleden op te ruimen, daar hebben we ook hulp voor gezocht. Ze hoefden mij geen mama te noemen, maar dat deden ze alle drie vrij snel. Dat is dan echt een eretitel. Ik heb fouten gemaakt, maar God heeft mij geleerd om onvoorwaardelijk lief te blijven hebben, genade te laten zien en geduld te hebben.”

Sinds twee jaar hebben Hanneke en Jack ook een pleegkindje vanwege een noodsituatie. “Jack kwam met het idee. Eerst wilde ik daar niet aan beginnen. Maar als God het duidelijk zegt, dan begin je er wel aan. En dan zegent Hij je volop met alles wat je daarvoor nodig hebt, en méér dan dat. Hij wil je dagelijkse praktijk leiden. Dat is het geheim: alles doen in relatie met Hem. Bij Hem is het mogelijk om van totale gebrokenheid naar compleet herstel te gaan.”

Johana (26) is ook gertrouwd met een ex-verslaafde. Lees hier hoe God ingreep!

Geschreven door

Eline van Lindenberg

--:--