Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hart van Homo’s start nieuwe Bijbelstudiegroepen

'Bij deze Bijbelstudiegroepen is er begrip en herkenning'

Stichting Hart van Homo’s start dit najaar met nieuwe Bijbelstudiegroepen. Initiatiefnemer Herman van Wijngaarden, die ook het studiemateriaal schreef, wil daarmee op verschillende plekken in het land homojongeren een veilige haven bieden om na te denken over diverse geloofsonderwerpen.

Deel:

Een Bijbelstudiegroep speciaal voor homo’s, wat houdt dat in?
“We hebben het over algemene geloofsonderwerpen, zoals: wie is God voor jou? Wat betekent zonde in je leven? En wie is de heilige Geest voor je? Thema’s die voor iedere christen relevant zijn, maar voor homo’s wel gekleurd worden door hun homo-zijn. Als we het bijvoorbeeld naar aanleiding van Psalm 139 hebben over hoe God naar je kijkt, komt er altijd wel een opmerking als: ‘Mooi dat we in de moederschoot wonderlijk zijn geweven, maar ondertussen ben ik wel homo.’”

Zet je met deze groepen homojongeren juist niet in een hoek?
“Dat is een terechte vraag. Het zou inderdaad mooi zijn als zij gewoon in hun eigen gemeente kunnen meedraaien in een kring. Maar de praktijk leert dat dit vaak niet lukt. Een homojongere zei eens tegen me: ‘In mijn gemeente kijken ze me met grote ogen aan als ik iets inbreng over waar ik mee worstel.’ Bij deze Bijbelstudiegroepen is er begrip en herkenning.”

Over homoseksualiteit wordt in christelijke kring heel verschillend gedacht. Hoe ga je daarmee om in deze groepen?
“De Bijbelstudies zijn toegankelijk voor alle homoseksuele jongeren, ongeacht hun visie op homoseksualiteit. Wel heb ik de tien afleveringen geschreven vanuit de visie van Hart van Homo’s. Maar ik geef de deelnemers ruimte voor andere meningen en daag hen uit zelf een mening te vormen.”

Is er voldoende animo?
“In Nieuw-Lekkerland starten we op 20 september. In het noorden lijkt ook voldoende animo te zijn, alleen zoeken we daar nog een huiskamer om samen te komen. We willen niet in een kerkzaaltje zitten, maar in een gezellige, huiselijke sfeer.”

Hartvanhomos.nl

Beeld: Unsplash

Geschreven door

Mirjam Hollebrandse

--:--