Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Heb jij groene voornemens? Een lockdown biedt kansen!

Als je thuiszit vanwege een lockdown ligt eindeloos luieren op de loer. Of je zet die extra tijd in voor het groene goede doel. Wat kun jij met je tijd en mogelijkheden om een duurzame toekomst dichterbij te brengen? Wilbert zet het voor je op een rijtje.

Deel:

De komende tijd zitten we nog wel even thuis. Velen hebben minder verplichtingen en daarmee meer tijd te besteden. Dus ik denk: doe wat met die rust. Want Churchill zei het al: 'Never waste a good crisis'. Wat doe jij met deze extra tijd? Hoe begin je het nieuwe jaar met rust en een schone lei? 

De rust is soms best wel lastig, maar het biedt ook kansen en ruimte om te kijken naar nieuwe mogelijkheden. We zijn met zijn allen op zoek naar duurzame oplossingen: oplossingen die ook op de lange termijn bijdragen aan onze gezondheid, financiële stabiliteit en het klimaat. 

En dus is dit hét moment om jouw extra tijd in te zetten. Hoe? Hieronder geef ik je een paar tips:

 • Sta een dag stil. Loop door je agenda, schrijf op waar je van genoot en waar niet van. Wat blijf je doen? Waar stop je mee? Waar wil je mee beginnen? 
       
 • Waar zit je de hele dag? In een werkkamer? Aan de keukentafel? Juist in huis, kun je starten met bewuste keuzes maken. Ik schreef eerder al over de bloemen die je in huis haalt, de pakketjes die je laat bezorgen en een duurzaam huishouden
       
 • Bekijk en verdiep je in (online) tentoonstellingen zoals Exploded View over circulair en biobased bouwen, One Planet in het Museon over de duurzame doelstellingen of documentaires zoals Normal Is Over, Boer van de Toekomst of Life on Our Planet om meer te weten te komen over duurzame transities. 
       
 • Of ga gelijk aan de slag. Met de Verborgen Impact tool van Babette Porcelijn maak je, gebaseerd op jouw impact top 10, een actielijst om te verduurzamen.
       
 • Stem met je portemonnee. Check hoe duurzaam jouw energieleverancier is en stap zonodig over. Dit geldt ook voor je zorgverzekeraar en je bank
       
 • De Nieuwe Gevers is altijd op zoek naar mensen met skills die ze koppelen aan goede doelen die zich inzetten voor de wereld van morgen. Je doneert dan geen geld, maar tijd. 
       
 • In it for the long run? Sluit je aan bij online groepen zoals SDG Nederland, Young Impactmakers of The Green Girls Club om te verbinden met anderen die zich inzetten voor de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen.
       
 • Of start zelf een Crowdaction om duurzame ideeën daadkracht te geven en maak het makkelijker om deze goede voornemens vol te houden via juiststraks.nu

Ben je al actief bezig of heb je tips om anderen te inspireren? Laat het me weten via redactie@lazarus.nl of via onze social-mediakanalen. 

Geschreven door

Wilbert van de Kamp

--:--