Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Heleen van Royen in 'De Kist': 'Vader herbegraven bij moeder'

Maandag, 23.25 uur, NPO 2

Deel:

Schrijver Heleen van Royen (55) kreeg al vroeg in haar leven te maken met de dood. Ze vertelt hierover aan EO-presentator Kefah Allush, die bij haar langskomt in De Kist. Toen Heleen 13 was, maakte haar vader een eind aan zijn leven. Aanvankelijk was ze boos op hem.

Omdat ze zo boos was, ging Heleen van Royen niet naar de uitvaart van haar vader. Hij was namelijk weggegaan zonder afscheid te nemen. Zijn graf bezocht ze nooit. Pas in 2018 veranderde dat, toen haar demente moeder op 87-jarige leeftijd overleed, in het bijzijn van Heleen.

'Dement worden niet zo erg'

Toen Heleens moeder was overleden, besloot ze haar vader te herbegraven, bij haar moeder in het graf. In De Kist vertelt ze dat ze hierdoor  wel afscheid van hem kon nemen. Dat haar vader en moeder nu samen onder dezelfde steen liggen, vindt Heleen een fijn idee.

Pas na het overlijden van haar moeder kon Heleen afscheid nemen van haar vader

Ze komt graag bij het graf, bijvoorbeeld om te vertellen dat ze oma is geworden. Heleen vindt het moeilijk om na te denken over haar eigen dood en hoopt dat ze 100 wordt. Als ze tegen die tijd dement is, lijkt haar dat niet zo erg.

De Kist: Heleen van Royen

"Het is bijzonder te zien dat hoe lang je dit ook doet, je altijd weer uitkomt bij de kern van iemands bestaan," vertelt presentator Kefah Allush over de gesprekken die hij wekelijks met BN'ers voert in De Kist. "De dood blijkt vaak een zaadje te zijn voor de groei van een nog groter gesprek. Dat mensen mij dit allemaal durven te vertellen voor het oog van de camera blijft iets wonderlijks.” Vanavond spreekt Kefah met schrijver Heleen van Royen.

Maandag 15 februari, 23.25 uur, NPO 2  

Kijk 'De Kist' hier terug

--:--