Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Helft kerkgangers stemt niet op een christelijke partij

Dit is de Dag (EO) en ND onderzoeken stemgedrag christenen

De helft van de kerkgaande christenen in Nederland stemt bij de komende Tweede Kamerverkiezingen op een seculiere politieke partij. Dat blijkt uit onderzoek van DirectResearch in opdracht van het NPO Radio 1-programma Dit is de Dag (EO) en het Nederlands Dagblad.

Deel:

Het onderzoek is uitgevoerd onder een representatieve groep van 1059 christenen, die één keer per maand of vaker naar de kerk gaan. In het onderzoek zegt 43 procent van de kerkgaande christenen op een christelijke partij te gaan stemmen. Het aandeel dat stemt op een seculiere partij is even groot. De meeste stemmen krijgt de ChristenUnie (21 procent), gevolgd door CDA (16 procent), VVD (10 procent) en D66 (7 procent). De SGP krijgt in dit onderzoek 6 procent van de stemmen. 14 procent van de onderzochte groep heeft zijn of haar stem nog niet bepaald.

Lees ook: Leuk onderzoek over politieke voorkeuren onder christenen
Lees ook: Leuk onderzoek over politieke voorkeuren onder christenen

Jongeren

Opvallend is dat kerkgaande jongeren tussen 18 tot 35 jaar naar verhouding nóg vaker van plan zijn op een niet-christelijke partij te stemmen. Bijna twee op de drie kerkgaande jongeren stemt op een seculiere partij. Na de ChristenUnie (16 procent) is D66 in deze groep met 14 procent de grootste partij. Van de drie christelijke partijen is de CDA-stemmer gemiddeld het oudst en de SGP-stemmer het jongst.

R1-stemkeuze

Het onderzoek is medio februari uitgevoerd. Meer informatie is te vinden op de website van NPO Radio 1 en de site van het ND

--:--