Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Help, mijn kind houdt van vlogs!'

Met tips van Eline Hoogenboom

'Ik vind het zelf zo ontzettend dom, die vlogs. Maar mijn kinderen kijken er graag naar, al sinds ze heel jong zijn. De Bellinga’s, Enzo Knol... Hoe zorg ik dat ze niet te veel beïnvloed worden door die oppervlakkige input?'

Deel:

Elke ouder zal het herkennen: ook al ontkennen tieners vaak dat ze Enzo Knol kijken, ze weten heel goed hoe zijn vriendin heet en wat hij vorige week gedaan heeft. Om met de positieve kant te beginnen: vlogs zijn minder gestyled en gescript dan de meeste tv-programma’s. In vlogs zie je dat knappe make-upmeisje ook met haar ‘net-uit-bedgezicht’, zonder iets erop, en dat geeft een realistisch beeld.

Tegelijkertijd laten ze maar een klein deel van de echte levens van de vloggers zien, en is dat wat ze laten zien dus ook geregisseerd. Kijk maar toen de relatie van Enzo Knol uitging: hij had nooit een ruzie met zijn Dee gefilmd en voor zijn volgers kwam het als een donderslag bij heldere hemel. Dat werkt heel verwarrend.

Bekende vloggers

Wil je een idee krijgen waarover Nederlandse vloggers zoal praten? Deze vlogs zijn populair:

• Kwebbelkop
• Enzo Knol
• StukTV
• DusDavidGames
• Beautygloss
• Dylan Haegens
• Nikkie Tutorials
• Gio

Tips

1.  Kijk regelmatig met je kind of tiener mee naar de vlogs en ga het gesprek erover aan. Tieners zijn best mediawijs (meestal wijzer dan jij) maar verkijken zich toch vaak op de buitenkant. Vraag wat ze ervan vinden dat vloggers ruzies bijvoorbeeld niet in beeld brengen.

2. Vlog als gezin eens een dagje thuis (gewoon voor jullie zelf, met de mobiele telefoon, maar doe alsof het voor YouTube is). Wat breng je wel in beeld en wat niet? Bespreek dat eens.

3. Breng de ouderwetse vrijdag- of zaterdagavond als gezinsavond terug. Zoek met z’n allen een goede film uit of doe een gezellig spel. Laat je kinderen voelen hoe het is om met elkaar te zijn, in plaats van allemaal verdeeld op een scherm. Zulke gezinstradities zijn heel belangrijk.

4. Onthoud dat pubers identificatiefiguren nodig hebben die eerlijk zijn over hun leven. Ze kijken graag op naar en af bij anderen. In kerken zouden veel meer mensen zichzelf als identificatiefiguur moeten opwerpen – en nee, niet alleen de jeugdwerkers. Iedereen kan een rolmodel zijn.

Boekentip

Samen de online wereld verkennen, Niels Baas, Uitgeverij Pica, 223 pag., € 26,95
Samen de online wereld verkennen, Niels Baas, Uitgeverij Pica, 223 pag., € 26,95.

Samen de online wereld verkennen, Niels Baas, Uitgeverij Pica, 223 pag., € 26,95

Geschreven door

Eline Hoogenboom

--:--