Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Help, mijn man begrijpt mij niet!

Tips van Cocky Drost voor mannen en vrouwen

Zij: “Waarom snapt hij niet dat ‘de wasmand op de trap’ betekent dat-ie mee naar boven moet? Zelfs als de mand midden op de trap staat, loopt mijn man er met een grote boog omheen!” Hij: “Als ik die wasmand naar boven moet brengen, kan ze dat toch gewoon vragen? Ik kan moeilijk raden wat zij bedoelt met die mand op de trap.”

Deel:

Mannen en vrouwen. Wat vinden we het soms moeilijk elkaar te begrijpen. Ik hoor in mijn praktijk regelmatig dezelfde ergernissen langskomen. Gelukkig kunnen stellen er vaak ook om lachen, maar soms zijn de voorbeelden schrijnend. Ik heb ooit een vrouw in mijn praktijk gehad die vond dat haar man te weinig zei dat hij van haar hield. “Ik heb het toch gezegd op onze trouwdag?” was zijn antwoord. Ze waren al dertig jaar getrouwd...
Of de man die vroeg wat zijn vrouw voor haar verjaardag wilde hebben. “Niks,” zei ze, heimelijk hopend dat hij haar subtiele gehint zou hebben opgemerkt, maar vervolgens zwaar teleurgesteld toen bleek dat hij daadwerkelijk niets voor haar had gekocht. Om dit soort communicatiecrises te voorkomen, deel ik hieronder een aantal nuttige tips.

Natuurlijk zijn niet alle mannen hetzelfde en ook alle vrouwen niet. Dus is het in jullie relatie juist andersom of totaal anders? Geen paniek, elke relatie is uniek.

Lees ook: Man en vrouw; een wereld van verschil
Lees ook: Man en vrouw; een wereld van verschil

Tips voor hem:

 • Toon empathie, geen sympathie. Oftewel: leef je oprecht in. Misschien vind je dat ze overdrijft of wil je zo snel mogelijk met een oplossing komen, maar laat haar eerst even rustig bij jou op adem komen en luister met aandacht.
 • Geef haar de tijd al pratend zichzelf te relativeren. Als vrouwen van streek zijn, voelen ze zich vaak beter door erover te praten. Praten is voor veel vrouwen een manier om te ontdekken wat ze nu eigenlijk willen of voelen.
 • Luister vooral naar wat ze niet expliciet vraagt of zegt. Een vrouw zal niet snel zeggen dat ze je nodig heeft. Herken de taal van haar mimiek. Een frons op haar voorhoofd terwijl ze luid zegt dat het prima gaat, wil nog weleens op het tegenovergestelde duiden.
 • Vraag door. Neem geen genoegen met een half antwoord.
 • Wees een veilige haven waar ze te allen tijde kan aanmeren. Zorg dat ze zich veilig voelt bij jou.

Tips voor haar:

 • Probeer hem niet te veranderen; accepteer en waardeer hem zoals hij is. Vrouwen zijn geneigd na een compliment vrijwel direct een verbeterpunt aan te dragen. Slik dat even in en kus hem eens na je compliment.
 • Vraag hem (letterlijk) wat je nodig hebt. Maak geen verwijten, maar doe een verzoek. (‘Waarom neem je die wasmand nooit mee?!’ is aanzienlijk minder effectief dan: ‘Schat, jij bent zo sterk. Wil jij je spierballen even inzetten en de wasmand voor mij naar boven sjouwen?’)
 • Als je man zegt dat hij nergens aan denkt, is de kans groot dat dit echt zo is. Maak je dus geen zorgen als hij nergens aan denkt, het betekent niet dat je relatie in een acute crisis is beland.
 • Bewonder hem.
  Vertrouw hem: laat hem de haven zijn waar jij te allen tijde kunt aanmeren.
Vrouwen zijn geneigd na een compliment direct een verbeterpunt aan te dragen

Geschreven door

Cocky Drost

--:--