Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Henk Jan Kamsteeg publiceert 'Spreken met passie'

‘Mijn boek is geen trukendoos’

“Het ging al mis bij het neerleggen van zijn uitgeschreven lezing. Een van de vellen papier gleed tussen het stapeltje uit en dwarrelde van de lessenaar naar beneden.” In 'Spreken met passie. De kracht van storytelling' vertelt Henk Jan Kamsteeg het verhaal van Victor die zijn spreekangst door een bijzondere vriendschap overwint.

Deel:

'Spreken met passie'

Er gaat niets boven een sterk verhaal. En dat is precies de reden waarom Henk Jan Kamsteeg – trainer op het gebied van leiderschap – zijn jongste boek Spreken met passie publiceert in romanvorm. De lezer volgt Victor, die een mooie promotie heeft gemaakt, maar daardoor meer moet gaan spreken in het openbaar – zijn grootste nachtmerrie. Victor ontmoet de begaafde spreker Willem, die hem op verschillende manieren leert waar het bij een goed verhaal nu écht om draait.

'Druk om het goed te doen'

Wat herinner jij je van je eerste optreden voor een grote groep?
“Dat zal mijn spreekbeurt op de middelbare school zijn geweest... Ik herinner me vooral dat die heel kort was. We hoefden in die hele middelbareschoolperiode maar één of twee spreekbeurten te houden: veel te weinig om goede presentatietechnieken te ontwikkelen.
De eerste keer dat ik nadien voor een grote groep stond – zo’n 900 man – was voor de jeugdkerk die ik met anderen in Amersfoort opzette. We wilden vooral jongeren buiten de kerk bereiken, en ik kon daarom niet in christelijk jargon spreken. Een belangrijke regel is namelijk dat je duidelijk weet voor welke doelgroep je spreekt. Omdat er veel te doen was over het fenomeen jeugdkerk en omdat deze bijeenkomst in landelijke christelijke media aandacht kreeg, voelde ik – en de rest van de organisatie met mij – wel extra druk om het goed te doen.”

Dienend leiderschap

Victor moet zich van Willem afvragen waarvoor hij ’s ochtends uit bed komt. Waarvoor kom jij je bed uit?
“Als ik een kleine rol kan spelen in de groei van anderen, en dan met name rond ‘dienend leiderschap’, kom ik daar graag mijn bed voor uit.”

Waarom hamer je zo op de kracht van verhalen?
“Verhalen hebben een aantal elementen die ons altijd boeien. Vanaf het begin van de mensheid vertellen we elkaar al verhalen. Een hoofdpersoon heeft een probleem, moet dat oplossen en heeft daar hulp bij nodig. Die ingrediënten zijn voldoende voor een goed verhaal. Je gaat erin mee. Uit onderzoek blijkt dat je hersenen, als je kijkt naar een film waarin de hoofdpersoon boos wordt, stofjes aanmaken die ze ook aanmaken als je zelf boos wordt.”

'Geen trukendoos'

Wat is de mooiste reactie op je boek tot nu toe?
“Pas kreeg ik een mailtje van een vrouw die een speech moest houden en daar erg tegen opzag. Ze vertelde me dat ze de stappen die ik in mijn boek aangeef had doorlopen en dat ze na afloop complimenten kreeg van iemand die haar altijd kritisch volgt. Daarmee zeg ik trouwens niet dat mijn boek een trukendoos is, maar wel dat je door je kwetsbaar op te stellen altijd iets oproept bij je publiek. We zoeken allemaal naar echtheid.”

‘Spreken met passie’, Henk Jan Kamsteeg, Business Contact, € 176 blz., € 19,99

Geschreven door

Reinald Molenaar

--:--