Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Henk-Jan Prosman in 'EO Live': 'Genderdiscussie slaat door'

'Speelt nauwelijks in maatschappij'; zaterdag, 19.00 uur, NPO Radio 5

Deel:

Afgelopen dinsdag werd in Dit is de Dag (EO) op NPO Radio 1 een debat gevoerd over de vraag of je trans-geïdentificeerde mannen op biologische gronden man mag noemen. Juriste Caroline Franssen vond van wel, met een aangifte als gevolg. Predikant Henk-Jan Prosman reageert in EO Live (NPO Radio 5). Hij vindt dat de genderdiscussie aan het doorslaan is. 

De discussie ging afgelopen dinsdag in Dit is de Dag over trans-geïdentificeerde mannen. Dat zijn mensen die geboren zijn met mannelijke geslachtsorganen, maar die zich vrouw voelen. Caroline Franssen vindt dat je hen – op biologische gronden – man mag noemen. Maar toen ze dit uitsprak, kwam het haar te staan op een aangifte wegens discriminatie op grond van geslacht. 

Verhit debat over transgenderwet

Het gebeurde tijdens een verhit debat in Dit is de Dag over de plannen van minister Dekker voor Rechtsbescherming om de transgenderwet te wijzigen. De aanpassing in de wet betekent dat iedereen voortaan zelf zijn geslacht mag bepalen, dus zonder verklaring van een arts. Door het aanpassen van de wet wil Dekker de rechten van transgenders beter beschermen. 

Door de wet van Dekker kan iedereen straks zelf het eigen geslacht bepalen

Maar de wijziging zou volgens Franssen juist de veiligheid van vrouwen in gevaar kunnen brengen. Zo wijst ze erop dat transgendermannen gebruik zouden kunnen maken van vrouwenkleedkleedkamers in zwembaden. 

'Geslacht is biologisch gegeven'

"Ik constateer dat de betekenis van het woord vrouw hierdoor wordt afgeschaft," zei Franssen over de wet. "Mensen met een penis mogen zich straks ook vrouw noemen. Maar dat je vrouw bent is een feit, een biologisch gegeven." Dat schoot Sophie Schers van Transgender Netwerk Nederland echter in het verkeerde keelgat. Volgens Schers creëert Franssen namelijk een tegenstelling tussen transgender- en cisvrouwen  (van wie de genderidentiteit juist overeenkomt met hun geboortegeslacht). "We zijn allemaal vrouwen," reageerde ze.

'Rechten transgenders beschermen'

Volgens Franssen zijn "trans-geïdentificeerde mannen, mannen." Voor Schers is dit aanleiding om aangifte van discriminatie te doen. "Zij vindt dat ik gediscrimineerd mag worden als vrouw, op grond van mijn geslachtskenmerken en mijn genderidentiteit," zegt ze. "En dat is verboden in dit land. Het is goed dat de rechten van transgenderpersonen beschermd worden."

Lobbyisten politiseren dit vraagstuk, terwijl het in de maatschappij nauwelijks speelt

Volgens dominee Henk-Jan Prosman wordt dit vraagstuk echter gepolitiseerd door lobbyisten. In zijn ogen speelt het in de maatschappij nauwelijks. In het radiomagazine EO Live legt hij ook uit welke negatieve gevolgen de genderdiscussie volgens hem kan hebben. "De wetenschap staat aan mijn kant," voegt hij eraan toe. Presentator Yvonne Sprunken wil daar meer van weten en gaat met de predikant in gesprek. 

EO Live: Henk-Jan Prosman over genderdiscussie

Zaterdag 1 februari, 19.00 uur, NPO Radio 1

Beeld: Shutterstock 

--:--