Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Na vier jaar weer een nieuwe kerstmusical: ‘Herders, sta op’

'Deze titel sprak ons direct aan'

Eens in de vier jaar maken componist Hans van Wingerden en scriptschrijver Gert van den Brink een kerstmusical. Vanuit verschillende kerken kregen ze de vraag of ze dit jaar “eindelijk” weer een nieuwe kerstmusical uitbrengen. “Dit jaar is het inderdaad weer zover, met een speciale rol voor de herders.”

Deel:

Wat maakt deze musical zo bijzonder?
Componist Hans van Wingerden: “In deze musical blijft het originele kerstverhaal feitelijk overeind staan, maar we voegen nieuwe nummers en humor toe. Het verhaal speelt zich bijvoorbeeld wel af in de originele tijdsetting, maar dan met af en toe een humoristisch sausje. Zo verblijven Jozef en Maria in het stalletje ’t Schamel dak, gelegen naast grand café de Herberg. Ook zijn er schapen die kunnen praten en laat de assistent van de Romeinse hoofdman Claudius Bureaucratius de volkstelling in het honderd lopen. De muziek is erg orkestraal en deels ingespeeld door bekende muzikanten, onder wie Jan Willem van Delft, Peter Doest en Wouter Nohlmans. Dat alles maakt het tot een leuke en bijzondere musical.”

Vanwaar de titel ‘Herders, sta op’?
“De herders hebben een bijzondere rol en deze titel verwijst naar het gelijknamige lied in de musical. De liedtekst daarvan is lekker activerend: ‘Herders, sta op, dit moet je zien, dit moet je horen. Herders, sta op en haal die doppen uit je oren.’ De herders worden met dat lied wakker gemaakt en gaan op pad, want er is iets bijzonders gebeurd. Normaal gesproken kunnen mijn collega en ik lang nadenken over een titel, maar deze sprak ons direct aan.”

voorplaat-herders-sta-op-HIGH_zonder_tekst

Voor wie is de musical?
“De musical is bedoeld voor scholen en kerken. Hij wordt veelal gespeeld door kinderen tussen de 9 en 15 jaar. Maar hij kan zeker ook door volwassenen worden gespeeld. Het publiek bestaat vaak voornamelijk uit ouders, grootouders en vriendjes, maar ook mensen van buiten de kerk worden soms uitgenodigd. De musical is daarom heel laagdrempelig en er zit geen belerend vingertje in. Het is mooi dat mensen die niet meer zo veel met het geloof hebben, door middel van zo’n musical het kerstevangelie te horen krijgen.”

In sommige kerken wordt de kerstmusical groots opgepakt, weet Van Wingerden. “Compleet met kleding en decor. De mannenvereniging zorgt voor een prachtig decor, de vrouwenvereniging naait mooie kostuums. Dan wordt de musical gemeentebreed ingezet om leuke dingen te doen.”

Geschreven door

Elsina Neutel

--:--