Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Herman Haan: ‘Ik dronk elke ochtend een liter bessenjenever voor ik de klas in ging’

Herman Haan is moeilijk in een hokje te stoppen. Hij is theoloog, muzikant, schrijver, radiomaker, voorganger en, zo blijkt, zelfs sommelier. Vanuit een zware jeugd met huiselijk geweld en drugs, leert hij Jezus kennen, wat zijn leven een totaal andere wending geeft. De laatste jaren worstelt hij met de ziekte van Parkinson. In ‘Bid, bedank, bewonder’ gaat hij in gesprek met Jurjen ten Brinke.

Deel:

Hermans leven is ronduit veelbewogen te noemen. “Mijn eerste jeugdherinnering is van mijn vader die mijn moeder in elkaar sloeg. Dat is bepalend geweest voor de eerste 13, 14 jaar van mijn leven.” Hij voelt zich diep ongelukkig als kind. “Ik dronk elke ochtend voor ik de klas in ging een liter bessenjenever op.” Op zijn 14e neemt hij voor het eerst drugs. Dat gaat al snel van kwaad tot erger. “In de jaren 70 had ik 100-150 gulden per dag nodig om heroïne, lsd en mescaline te kunnen kopen. Om daaraan te komen, doe je rare dingen. Ik ben een heel vervelende man geweest. Ik heb mensen heel veel onrecht aangedaan vroeger.” 

Helemaal veranderd

Op een avond is een groep muziek aan het maken in het dorp waar hij woont. Herman is dan een jaar of 17. “Ik was weer zo stoned als een garnaal. Maar ik luisterde naar die muziek en wat me opviel was dat het veel over God ging.” Er gaat een meisje naast hem zitten die over Jezus begint te praten. “Toen viel binnen een paar minuten de puzzel op zijn plek. Mijn zoektocht was geëindigd.” Het raakt Herman nog steeds als hij het vertelt. “Jezus heeft mijn leven helemaal veranderd.”

‘Een beetje pech’

Toch gaat het ook daarna niet allemaal over rozen. Zo komen zijn vrouw en hij er na een paar jaar achter dat ze geen kinderen kunnen krijgen. “Terwijl je eigenlijk wel hoopt op een gezinnetje.” En inmiddels heeft hij al een paar jaar de ziekte van Parkinson. “Dus langzaam maar zeker takel ik af.” Toch heeft hij geen moeite met God dankbaar zijn. “Ik heb zoveel mooie dingen gekregen in het leven, echt zoveel. Hoe kan ik dan nu, nu ik een beetje pech heb, dat vergeten? Tevreden zijn heeft niet te maken met de omstandigheden. Tevreden zijn heeft te maken met je instelling.”

Lekker in Gods armen

Met God heeft hij een intieme relatie. “Hij en ik zijn beste maatjes”, stelt Herman. “Ik mag naar hem toe rennen als dat nodig is.” Hij kijkt uit naar de hemel. “Het leven is hartstikke mooi en ik ben vooral niet van plan dood te gaan. Maar ik weet ook dat het op een dag allemaal niet meer kan. Dat ik niet meer kan rondlopen of niet meer bij zinnen ben.” Hoewel Herman daartegen opziet, is hij nergens bang voor. “Het is afwachten. Lekker in Gods armen gaan liggen en zeggen: hoe gek ik ook zal zijn, ik zal van U blijven houden.”

Bekijk het volledige gesprek op zondag 5 februari om 09:20 uur op NPO2. Of kijk later via NPO Start.

Geschreven door

Christianne Scholtens

--:--