Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hester Zitvast: 'Er groeit een generatie softies op'

Burn-outs bij jonge leerlingen en niet kunnen omgaan met kritiek: softies of is er iets anders aan de hand?

‘Snowflakes’, ‘softies’ en ‘overgevoelig’ zijn zomaar wat typeringen voor de nieuwe generatie Nederlanders. Studenten die aangeven dat ze zich onveilig voelen als ze er in de klas een vraag aan ze wordt gesteld en de opleiding van het leger dat steeds meer wordt aangepast om grote uitval te voorkomen: groeit er een generatie van softies op?

Deel:

In het EO-programma Dit is de kwestie spreekt presentator Margje Fikse onder andere met schrijfster en columnist Hester Zitvast. Zij ziet inderdaad een generatie softies opgroeien vertelt ze. ‘’Ik hoor dat ook van anderen dat ze dat vinden, zij werken bijvoorbeeld met stagiaires die overal om moeten huilen. Ieder punt van kritiek zien ze als een persoonlijke aanval. Maar je moet wel een keer de maatschappij in. En dan staan ze niet klaar voor je met de rode loper en fluwelen handschoentjes.

Er zou een vrije school bij ons in het dorp komen. Daar geloven ze dat ieder kind een talent heeft. Dat is gewoon helemaal niet zo. Veel mensen hebben helemaal geen talent. En dat is prima, want we hebben ook mensen nodig die maar wat doen.

Wil je meer artikelen over opgroeien en gezin lezen?

Abonneer je op de nieuwsbrief!

Voornaam
E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

Dan heeft zo’n kind geleerd dat hij goed is in ritmisch dansen, of weet ik wat. Dan moeten die kinderen straks de maatschappij in en zit niemand daar op die self-centered kinderen te wachten.’’

Generatie Z moeite met kritiek

Margje spreekt ook met Wiel Donkers, hoofdinstructeur luchtmobiele brigade, die de effecten ziet op jongeren die veel binnen zitten. ‘’Ze hebben soms moeite met grove en fijne motoriek.'' Maar ook kritiek vinden ze lastig. ‘’Ze zeggen dan: ‘maar ik heb wel mijn best gedaan,’ en leggen uit waarom iets niet goed ging. Dat is eigenlijk helemaal niet interessant, het gaat er om dat het wél gaat lukken.’’

Presentator Kefah Allush gaat in gesprek met een docent, een onderzoeker van Trimbos-Instituut en de jongeren zelf.

Dit is de kwestie terugkijken

Groeit er een generatie softies op?

Dit is de kwestie terugkijken

Afl. 6 - Groeit er een generatie van softies op? Wat is er toch aan de hand met de nieuwe generatie Nederlanders voor wie iedere tegenslag, uitdaging of afwijkende opinie te veel lijkt?

--:--