Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Het adopteren van Jari was de meest gezegende keuze'

Foekje en Jari over hun deelname aan 'Rennen voor Twee'

In het nieuwe EO-programma 'Rennen voor Twee' worden vier bijzondere teams gevolgd in hun voorbereiding op de triatlon op 27 juni. Bijzonder, omdat de teams bestaan uit een vader of moeder met een gehandicapt kind, of in één geval een broer met zijn broertje. De vier teams worden begeleid door zwemcoach Maarten van der Weijden, fietscoach Leontien van Moorsel en hardloopcoach Erben Wennemars.

Deel:

Eén van de teams is team Pol, bestaande uit Foekje en Jari. Dochter Jari (17) heeft microcefalie. Dit betekent dat ze een te klein hoofd heeft. Hierdoor hebben haar hersens zich niet optimaal kunnen ontwikkelen. Daarnaast heeft ze ook een hersenbloeding gehad bij de geboorte, is haar gehoor minder en is haar zicht beperkt. 

Jari functioneert verstandelijk als een 6-jarig meisje, maar heeft wel het bewustzijn van een tiener. Zoals Foekje zegt: ‘sociaal is ze ouder’. Jari kan kleine stukjes lopen, ze draagt spalken en heeft een rolstoel voor langere stukken. Als baby dacht men dat Jari doof was, maar haar gehoor is inmiddels goed ontwikkeld. Haar zicht wordt beperkt door een kokervisie.

Foekje (51) is moeder van vier kinderen: twee volwassen en biologische zoons en twee geadopteerde meisjes uit Nepal. Jari is de jongste. Ze zitten in een pittige periode waarin ze als gezin veel praten met Jari over haar toekomst en wat voor haar de opties zijn qua wonen, zelfstandigheid en zelf kinderen krijgen. Foekje noemt het een rouwproces, want Jari is zich er steeds meer bewust van dat ze anders is dan anderen. Terwijl ze juist zo graag met alles mee wil doen en 'een gewoon meisje' wil zijn. Hoe ga je als moeder om met het verdriet van je dochter?

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--