Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Het Laatste Avondmaal in kunst en muziek: neem even tijd voor deze bijzondere beeldmeditatie

Kunstenaar Martijn Duifhuizen maakte een bijzonder schilderij van het Laatste Avondmaal. Sta er vandaag bij stil met een bijzondere beeldmeditatie, met muziek van Kees Wisse.

Deel:

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Het is vandaag Witte Donderdag: de dag waarop herdacht wordt dat Jezus met zijn 12 leerlingen het joodse Pesach viert. Voorafgaand aan de maaltijd wast Jezus de voeten van zijn discipelen en daarna eet hij met ze. Als hij de wijn inschenkt en het brood breekt, stelt hij het ‘Avondmaal’ in als ritueel. Tot op de dag vandaag wordt het in christelijke kerken gevierd om de dood van Jezus en de betekenis ervan te herdenken.

Kunstenaar Martijn Duifhuizen liet zich erdoor inspireren voor zijn kunstwerk Het Laatste Avondmaal. Het minimalistische kunstwerk bestaat uit dertien panelen gemaakt van stof en 24 karaat goud op gepoedercoat rvs. ‘Dit is mijn voorstelling van Jezus Die met Zijn twaalf discipelen voor het laatst bijeen is. Ik heb geprobeerd de essentie van die gebeurtenis weer te geven. Christus is zuiver goud, kostbaar en onbetaalbaar. De gouden rand om de andere panelen symboliseert dat de discipelen in Christus zijn geheiligd, met uitzondering van Judas’, aldus Martijn in het RD.  

Hier vind je de beeldmeditatie:

Benieuwd naar Martijn Duifhuizen en zijn kunst? Kijk dan op zijn site.

Foto boven: Het Laatste Avondmaal tijdens de expositie Leven met Aandacht in 2016 in Zwolle. Je leest er hier meer over. 

--:--